« Powrót do wyników wyszukiwania

Galusan propylu (E310)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Kwas galusowy może powodować egzemę, astmę, problemy z żołądkiem oraz podrażnienia skóry. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę Jest nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia.

Kosmetyki: kremy, emulsje, płyny kosmetyczne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję alkoholu propylowego oraz kwasu galusowego (produkowanego z garbników roślinnych).
Metabolizm
Niewiele jest danych na temat wchłaniania, metabolizmu i wydalania galusanów. Potrzeba dalszych badań.
Dopuszczalna dzienna dawka
1,4 mg/kg m.c. dziennie (tymczasowo)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v32je02.htm http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Benzoesan sodu E211
Benzoesan wapnia E123
Kwas benzoesowy E210
Kwas sorbowy E200
Mleczan sodu E325
Propionian potasu E283
Propyloparaben E216
Siarczyn wapnia E226
Sorbinian potasu E202