« Powrót do wyników wyszukiwania

Propionian wapnia (E282)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać zawroty i bóle głowy oraz migreny. U osób wrażliwych może również być przyczyną astmy, a także trudności w nauce, problemów behawioralnych, podrażnień żołądka i skóry.
Zastosowanie
Żywność: chleb pakowany krojony, chleb żytni, chleby o zredukowanej kaloryczności, częściowo upieczone i pakowane: chleb, bułki oraz pieczywo typu pitta, opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, pudding bożonarodzeniowy, sery i substytuty serów dojrzewających (tylko do stosowania na powierzchnię). Kosmetyki, np. szminki, tusze do rzęs.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze fermentacji z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Propionibacterium.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: leki przeciwgrzybicze
Metabolizm
Kwas propionowy i jego sole są metabolizowane w organizmie na tej samej drodze co kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Kwas propionowy i jego sole mogą naturalnie występować w niektórych produktach fermentowanych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je16.htm
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Disiarczan sodu E223
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas benzoesowy E210
Kwas octowy E260
Kwas propionowy E280
Ortofenylofenol E231
Ortofenylofenolan sodu E232
Wodorosiarczyn potasu E228