« Powrót do wyników wyszukiwania

Propionian wapnia (E282)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać zawroty i bóle głowy oraz migreny. U osób wrażliwych może również być przyczyną astmy, a także trudności w nauce, problemów behawioralnych, podrażnień żołądka i skóry.
Zastosowanie
Żywność: chleb pakowany krojony, chleb żytni, chleby o zredukowanej kaloryczności, częściowo upieczone i pakowane: chleb, bułki oraz pieczywo typu pitta, opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, pudding bożonarodzeniowy, sery i substytuty serów dojrzewających (tylko do stosowania na powierzchnię). Kosmetyki, np. szminki, tusze do rzęs.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze fermentacji z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Propionibacterium.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: leki przeciwgrzybicze
Metabolizm
Kwas propionowy i jego sole są metabolizowane w organizmie na tej samej drodze co kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Kwas propionowy i jego sole mogą naturalnie występować w niektórych produktach fermentowanych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je16.htm
Podobne z tej grupy
Azotan sodu E251
Azotyn sodu E250
Benzoesan potasu E212
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Dwutlenek siarki E220
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Kwas cytrynowy E330
Propionian potasu E283
Siarczyn sodu E221
Wodorosiarczyn sodu E222