« Powrót do wyników wyszukiwania
Propionian sodu (E281)
Inne nazwy: Propanian sodu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Konserwująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może wywołać zawroty i bóle głowy oraz migreny. U osób wrażliwych może również być przyczyną astmy, a także trudności w nauce, problemów behawioralnych, podrażnień żołądka i skóry. |
Zastosowanie |
Żywność: chleb pakowany krojony, chleb żytni, chleby o zredukowanej kaloryczności, częściowo upieczone i pakowane: chleb, bułki oraz pieczywo typu pitta, opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, pudding bożonarodzeniowy, sery i substytuty serów dojrzewających (tylko do stosowania na powierzchnię). Kosmetyki, np. szminki, tusze do rzęs. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze fermentacji z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Propionibacterium. |
Metabolizm |
Kwas propionowy i jego sole są metabolizowane w organizmie na tej samej drodze co kwasy tłuszczowe. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Kwas propionowy i jego sole mogą naturalnie występować w niektórych produktach fermentowanych. |