« Powrót do wyników wyszukiwania
Dwutlenek siarki (E220)
Inne nazwy: Bezwodnik kwasu siarkawego
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Konserwant | Substancja konserwująca | Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia - witaminy A i B1. U osób cierpiących na astmę może powodować problemy w oddychaniu. W wysokich stężeniach (powyżej tych używanych w żywności) może powodować zaburzenia układu trawiennego, mdłości, obniżenie ciśnienia, bóle głowy, zwężenie oraz zapalenie oskrzeli. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), suche herbatniki, ocet winny, napoje bezalkoholowe, jabłecznik, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, mostarda di frutta, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, breakfast sausages, burger meat, wino, piwo, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina, orzechy marynowane. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez spalanie siarki lub siarkowodoru. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Przemysł tekstylny i papierniczy: stosowany jako środek wybielający. Środek dezynfekcyjny. Czynnik chłodniczy. |
Metabolizm |
---|
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
0,7 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Stosowany do utrwalania m.in. wina - przeciwdziała rozwojowi dzikich drożdży, bakterii oraz pleśni, przez co zapobiega zepsuciu. Ma również wlaściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pozwala na dłużej utrzymać świeży, owocowy aromat oraz barwę. Wiążąc niektóre substancje (w tym etanol) wzmacnia smak i zapach wina. Siarkowanie (czyli dodawanie dwutlenku siarki) jest stosowane także do win wysokiej jakości. Przesiarkowanie wina powoduje powstanie przykrych zapachów: spalonej zapałki, zgniłych jaj, czosnku, zbutwiałego kartonu, mokrej ścierki itp. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.vinisfera.pl/wina,146,149,0,0,F,news.html Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php |