« Powrót do wyników wyszukiwania
Propyloparaben (E216)
Inne nazwy: Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, p-hydroksybenzoesan propylu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Substancja konserwująca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U niektórych ludzi może uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną alergicznych reakcji: łuszczenia i swędzenia skóry, pokrzywki a także anafilaksji. |
Zastosowanie |
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności.
Przedtem: produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, słodycze, galaretki, ciastka, aromaty owocowe, napoje gazowane.
Kosmetyki: podkłady, szampony, kremy nawilżające, kremy do opalania, mydła i inne. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu, a następnie poddany estryfikacji. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: dodawany do leków w postaci kremów, rzadziej maści, głównie do preparatów zawierających steroidy. Stosunkowo często obecny w lekach przeciwcukrzycowych i znieczulających. |
Metabolizm |
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |
Ciekawostki |
Związek należący to parabenów, które są słabymi alergenami kontaktowymi. Alergizują głównie osoby dotykające żywności. Natomiast jej zjedzenie powoduje prawie całkowite rozłożenie tych związków i raczej nie wywołuje alergii pokarmowej. |