close

Używamy informacji zapisanych o Twojej aktywności za pomocą tzw. cookies. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

« Powrót do wyników wyszukiwania


Informacje o dodatku: Guma guar (E412)


Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania

Spożycie małych dawek nie powoduje żadnych dolegliwości, jednak nadmiar może być przyczyną wzdęć, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit.

Zastosowanie

Żywność: dżemy, galaretki, serki do smarowania, napoje gazowane, żywność dla niemowląt, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, owoce i warzywa suszone, jadalne kasztany w zalewie, wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżajace oddech.

Pochodzenie substancji

Substancja naturalna. Pozyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus L., należącej do strączkowych Jest jedną ze składowych błonnika rozpuszczalnego.

Poza żywnością stosowany również

Farmacja: tabletki.

Metabolizm

Głównym składnikiem gumy guar jest galaktomannan, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, nie dostarcza zatem kalorii. Wydalany z kałem.

Dopuszczalna dzienna dawka

Nie wymaga limitowania

Ciekawostki

Guma guar zwiększa odczucie kremowatości spożywanych produktów. Jest substancją biodegradowalną.

Źródła

Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je06.htm