Pamiętnik odchudzania użytkownika:
barbarossa1976

kobieta, 48 lat, Za Górami

166 cm, 72.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

13 stycznia 2013 , Komentarze (2)

znowu się obrzeram co z tym zrobić

11 stycznia 2013 , Komentarze (7)

Ale się naodchudzałam z alli dziś chciałam kupić nowe opakowanie i w aptece mi powiedziała że już jest wycofane.Spróbuję w innej aptece

10 stycznia 2013 , Komentarze (9)

Papryka faszerowana

Skladniki:
papryka (dowolny kolor, dowolna ilosc- ja drugiej nie moglam zjesc)
cebula
pieczarki
kilka zabkow czosnku (jak kto lubi)
mieso mielone (ja kupuje extra chude wolowe, ale moze byc np z indyka)
przyprawy (pieprz, sol, pieprz ziolowy, papryka, czosnek, ziola prowansalskie)
do farszu dodalam tez torche pietruszki swiezej
puszka pomidorow (jako sos; ale niekoniecznie)

Cebulke siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki i czosnek, podsmazamy. Dodajemy miesko, takze podsmazamy. oczywiscie to cale podsmazanie musi byc przyprawione.
paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne.
Do papryki wkladamy ciasno farsz (czyli to co bylo na patelni). papryczki ukladamy w naczyniu zaroodpornym. na spod mozna wrzucic pomidory z puszki lub troche bulionu. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) ok pol godziny).

7 stycznia 2013 , Komentarze (6)

zaczełam odchudzanie z alli

4 stycznia 2013 , Komentarze (1)


Dieta niskotłuszczowa - jadłospissałatka, jajko, oliwki

Śniadanie: Kanapki z razowego chleba: jedną cienką kromkę razowego chleba posmaruj cieniutko łyżeczką dżemu o obniżonej zawartości cukru, a drugą posmaruj pastą z 4 łyżek chudego sera, kilku łyżek chudego mleka, szczypiorku i startego świeżego ogórka. Możesz także zjeść kawałek pomidora.
Porcja = ok. 200 kcal

Obiad: Krokiety z kapustą i pieczarkami: z 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki chudego mleka i odrobiny wody przygotuj ciasto naleśnikowe. Usmaż je bez tłuszczu na patelni teflonowej. Ugotuj 20 dag kapusty kiszonej, połącz ze startymi i podduszonymi bez tłuszczu 3 pieczarkami oraz zeszkloną na łyżeczce oleju posiekaną małą cebulą. Przypraw solą i ziołami. Nałóż na naleśniki farsz, złóż jak paszteciki. Przed jedzeniem podgrzej w piekarniku, zawijając w folię aluminiową.
Porcja = ok. 350 kcal 

Podwieczorek: Koktajl mleczno-owocowy: szklankę chudego mleka 0,5% zmiksuj ze szklanką malin, wiśni lub truskawek (mogą być rozmrożone) i łyżeczką lekko uprażonych na suchej patelni płatków owsianych. Wypij od razu po przygotowaniu.
Porcja = ok 150 kcal 

Kolacja: Sałatka z jajkami: 2 jaja na twardo pokrój na cząstki. Kromkę chleba pokrój w kostkę. Sałatę porwij na kawałki. Połącz składniki, dodaj kilka oliwek, przypraw, polej 2 łyżkami jogurtu. 
Porcja = ok. 300 kcal


4 stycznia 2013 , Komentarze (2)

NATURALNE SPALACZE TŁUSZCZU :
  • Warzywa- wszystkie ( w ciągu dnia najlepiej gotowane, wieczorem – surowe), ważna soczewica
  • Owoce – wszystkie – do 15.00, w szczególności cytrusy
  • Przetwory mleczne:
    - mleko, 
    - jogurt naturalny,
    - twaróg,
    - kefir
  • Orzechy
  • Proteiny:
    - pierś z kurczaka (BIO),
    - pierś z indyka,
    - chuda wołowina,
  • Tran, 
  • Białka z jajek
  • Ryby:
    - flądra, 
    - łosoś (surowy, gotowanyna parze, grilowany), 
    - sardynki
  • Podukty pełnoziarniste:
    - Ryż brązowy 
    - Płatki owsiane
  • Przyprawy:
    - Pieprz cayenne, 
    - cynamon, 
    - czosnek, 
    - imbir, 
    - pikantne papryczki
  • Oliwa z oliwek, olej lniany
  • Herbaty: Zielona/ czerwona – na 2 h przed jedzeniem, lub 2 h po jedzeniu

KALORYCZNOŚĆ:
- Jeśli chcemy schudnąć:
  • 1500 kcal dziennie przy treningach 3 razy w tygodniu
  • 1800 kcal dziennie przy treningach 5 razy w tygodniu
- Jeśli chcemy nabrać masy:
  • 2000 – 2500 kcal dziennie = przy większym wysiłku, regularnych treningach

1 stycznia 2013 , Komentarze (4)

Ogólne zalecenia żywieniowe


- pić od 1 do 2l wody dziennie, najlepiej między posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie i odczuwać pragnienie
- dziennie dopuszcza się spożycie maks. 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych
- odpowiedni sposób przyrządzania potraw to: grill, opiekanie na ruszcie, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku, gotowanie, duszenie, przyrządzanie w sosie własnym lub w papilotach
- można dowolnie stosować przyprawy i zioła; sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach
- jeżeli uczucie głodu pozostaje po połsiłku, należy pić herbatę niesłodzoną lub jeść świeże warzywa
- cukier powinien być zastąpiony słodzikiem; powinno się unikać cukru, konfitur, dżemów, miodu, czekolady, kakao, słodyczy i lodów
- posiłki należy spożywać powoli i starannie przeżuwać
- posiłki powinny być spożywane regularnie (od 4 do 5 dziennie) bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami
- nie można pomijać pierwszego ani drugiego dania, deseru, obiadu ani kolacji, nie zmieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników
- należy wykonywać ćwiczenia dostosowane do swoich możliwości (np. godzina spaceru dziennie)

1 stycznia 2013 , Skomentuj

Należy zrezygnować z:
  • wysokoprocentowego alkoholu, z alkoholu polecane jest wino czerwone wytrawne.
  • Słodyczy, orzeszki solone i w cieście, chipsy.
  • Słodzonych napojów gazowanych.
  • Majonezu i sosów na jego bazie
  • Fastfoody i dania mączne (kluski, pierogi itp.)
  • Należy ograniczyć sól i produkty zawierające duże jej ilości (kostki rosołowe): zamiast niej wskazane są wszelkie zioła świeże lub suszone, które nadadzą aromat i dadzą wrażenie słoności.


1 stycznia 2013 , Komentarze (1)

Dozwolone i niedozwolne produkty


Warzywa wymagające kontroli spożycia: zielona fasolka, fasola, bób, kukurydza, groszek, buraki gotowane i marchew gotowana.

Owoce: Tych, których należy unikać w trakcie Diety odchudzającej to figi, banany, winogrona, awokado, oliwki i kokosy. Dieta obniżająca wagę ciała wyklucza suszone owoce i owoce w syropie.

Mięso: Należy unikać wieprzowiny i wszelkich przetworzonych produktów zawierających mięso wieprzowe: konserwy, parówki, kabanosy itp., baraniny, boczku, oraz wędlin, dopuszczalne chude wędliny drobiowe.

Ryby: należy kontrolować ilość ryb o wysokiej zaw. tłuszczu: łosoś, sardynka, sardela, makrela, śledź, węgorz. Należy unikać produktów rybnych w oleju i sosach.

Jajka: Zalecane jest spożycie jaj w ilości 3-4 tygodniowo. W tym ograniczeniu podlegają żółtka, ilość białek jest nieograniczana.

Nabiał: NALEŻY UNIKAĆ serów tłustych, żółtych, oscypków i pleśniowych. Wskazane są sery i serki wiejskie do 7% tłuszczu oraz kefiry, maślanki i jogurty naturalne do 3 % tłuszczu.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.