Pamiętnik odchudzania użytkownika:
barbarossa1976

kobieta, 48 lat, Za Górami

166 cm, 72.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

18 stycznia 2013 , Komentarze (14)

Warto jednak uwzględnić w swojej diecie te owoce, bo mają mnóstwo cennych właściwości, a dodatkowo – jak potwierdzają badania – odchudzają.

Wyróżniamy trzy rodzaje grejpfrutów: czerwone – gorzkie, kwaśne i soczyste, żółte – kwaśne i soczyste oraz zielone – słodkie i mniej soczyste.

Miąższ grejpfruta w około 90 proc. stanowi woda. Pozostałe 10 proc. to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Znajdują się w nim też witaminy z grupy B, witamina E oraz P.

Jest mało kaloryczny (100 g to około 40 kcal), zawiera błonnik i pektyny, dzięki którym oczyszcza organizm z toksyn i usprawnia przemianę materii. Ma także niski indeks glikemiczny – po jego zjedzeniu cukier jest stopniowo wchłaniany przez organizm, przez co dłużej będziemy czuć się nasyceni i unikniemy napadów głodu.  Jednocześnie grejpfrut stabilizuje poziom glukozy, co zapobiega zamienianiu jej nadmiaru w tłuszcz.

Wielu specjalistów podziela pogląd, że owoc ten pomaga usuwać tłuszcz, szczególnie z pośladków czy bioder, jednocześnie blokując jego ponowne przyswajanie.

Badacze twierdzą, że jedzenie połowy grejpfruta do każdego posiłku, pomaga znacznie skuteczniej zredukować masę ciała. Wysnuli też tezę, że kobiety, które w swojej diecie uwzględniają ten owoc, z reguły ważą mniej oraz są szczuplejsze w talii, niż kobiety, w których diecie grejpfruta zabrakło.

O właściwościach odchudzających grejpfruta mówi się od dawna. W latach 30. w Stanach dużą popularność zyskała dieta grejpfrutowa, polegająca na tym, że do każdego posiłku dodawało się połówkę tego owocu lub szklankę soku bez cukru. Reszta jadłospisu bazowała na jajkach, rybach, mięsie, warzywach, chudym mleku i soku pomidorowym. Swobodniejsze wersje tej metody odchudzania dopuszczały jedzenie pieczywa pełnoziarnistego oraz innych owoców. Dieta grejpfrutowa na nowo moment świetności przeżywała około 40 lat temu.

Dziś znacznie popularniejszą dietą z wykorzystaniem tych cytrusów jest  dieta norweska, opracowana przez specjalistów ds. żywienia z kliniki Rikshospitalet w Oslo. Jej głównymi składnikami są jajka i właśnie grejpfruty. Dodatkowo można jeść surówki z selera naciowego, pomidora i ogórka konserwowego. Dopuszczalne są też ryby, kurczak lub wołowina. Bardzo ważne jest ograniczenie soli i cukru. Osoby odchudzające się w ten sposób muszą też zrezygnować z kolacji.

18 stycznia 2013 , Komentarze (2)


Na jakie choroby i jak stosować ocet jabłkowy

Angina - 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu wymieszać w 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Płukać gardło bardzo powoli, wypijając kilka łyżeczek tej mieszanki co kilka minut bardzo powoli połykając. Powtarzać płukanie 4 razy dziennie. W przypadku wrażliwego, delikatnego gardła (np. u młodzieży do 15 roku życia) zaleca się płukanie rano i wieczorem i tylko po 1 łyżeczce octu jabłkowego z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i 3 łyżeczek ciepławej wody. Połykanie powinno być bardzo powolne.

Astma - nacierać klatkę piersiową czystym octem jabłkowym, lub jeżeli naskórek jest kruchy, zmieszanym w równej części z naparem kwiatu lawendy. Płynu tego też można używać do okładów na klatkę piersiową i plecy. Najlepiej do tego celu nadaje się lniana ściereczka. Stopy i golenie należy owinąć suchym ręcznikiem, szalem albo chustą wełnianą. To leczenie może być stosowane w chwilach kryzysu i na początku ataku duszności.

Bezsenność - po posiłku rano i wieczorem pić 2 łyżeczki octu jabłkowego z 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi w 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody.

Bóle głowy - przyłożyć na czoło kompres z gazy namoczonej w roztworze wodnym - 1/2 szklanki zimnej wody, 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu. Zmienić okład, gdy się nagrzeje. Taki kompres można również przyłożyć na kark.

Dermatozy - choroby skórne suche ze złuszczaniem się lub lekko ociekające. Nie przemywać mydłem. Miejsca chore myć roztworem złożonym z 1/3 octu jabłkowego, 1/3 wywaru z korzenia łopianu i 1/3 oleju z migdałów słodkich lub oliwy z oliwek. Wszystko powinno być dobrze wymieszane. Kawałkiem gazy wklepać w chorą skórę. Po osuszeniu przyłożyć trochę kremu witaminowego. Zabieg powtarzać rano i wieczorem.

Kaszel - brać co 2 godziny 1 łyżeczkę syropu o składzie - świeży sok z 1/2 cytryny z taką samą ilością octu jabłkowego, 1 łyżka miodu akacjowego i 1 łyżeczka gliceryny. Wymieszać do uzyskania syropu, który okaże się bardzo smaczny. Mieszanina taka winna zostać zużyta w ciągu 14 godzin. W przypadku silnego kaszlu należy zażywać 1 łyżkę syropu co 2 godziny w ciągu całego dnia, a w przypadku napadu kaszlu także w nocy. Dzieci powyżej lat 2 mogą zażywać ten syrop co godzinę ale w zmniejszonej ilości (1/4 łyżeczki 3 razy co godzinę rano i podobnie po południu. Syrop ten jest bardzo cenny w przypadku zapalenia tchawicy i kokluszu, gdyż uspakaja ataki kaszlu.

Katar sienny - alergiczny. Profilaktycznie można używać 1 łyżeczkę miodu rozmarynowego lub tymiankowego przed posiłkami. Wieczorem przed snem wypić mieszankę 2 łyżeczek miodu akacjowego z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odrobiną wody mineralnej. Po 2,5 miesiącach zaleca się popijać codziennie 1 szklankę wody mineralnej z 2 łyżeczkami miodu i 2 łyżeczkami octu jabłkowego z dodatkiem 5-10 kropli świeżego soku cytrynowego. Kontynuować leczenie profilaktyczne. Całą kurację można przerwać po 2 tygodniach, gdyż w zasadzie groźba kataru siennego została w ten sposób oddalona.

Kurcze mięśni - przyłożyć do miejsc bolesnych zimne kompresy z roztworu wody i octu jabłkowego w równych częściach. Wodę można zastąpić wywarem z melisy.

Liszajec - gdy pokażą się pryszcze, na krosty stosować okłady z gazy namoczonej octem jabłkowym. Po 2-3 dniach liszajec zniknie. UWAGA! Liszajec jest zakaźną chorobą skórną.

Migdałki - chore migdałki leczy się w ciągu 12 godzin płucząc co godzinę gardło roztworem 1 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżki miodu wymieszanych w 1 szklance przegotowanej wody.

Na niepokój i lęki - codziennie po przebudzeniu zażywać 2 łyżeczki octu jabłkowego z naparem z tarniny lub połową szklanki wody. Brać przez 3 tygodnie w ciągu miesiąca od dnia nowiu księżyca. Dlaczego od nowiu? Ponieważ ludowa medycyna uważa światło księżyca za powodujące lęki, w odróżnieniu od światła słonecznego powodującego zadowolenie.

Nudności, mdłości - gdy zaczną się nudności, zaleca się wypić roztwór 1 łyżeczki octu jabłkowego na 1/2 szklanki przegotowanej wody. Gdy nudności są spowodowane przez ciążę, wypić rano po przebudzeniu 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/2 szklanki wody mineralnej i zjeść suchy biszkopt (suchar). Jeżeli nudność występuje po każdym posiłku, należy po jedzeniu wypić 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/2 szklanki naparu z melisy.

Oparzenia - aby uniknąć pęcherzy, należy możliwie najszybciej nasycić oparzone miejsce czystym octem jabłkowym. Stosować także przy oparzeniach słonecznych.

Pęknięcia skóry - nie zmywać mydłem. Do chorego miejsca przyłożyć mieszaninę z równych części octu jabłkowego, gliceryny i z wywaru lub soku z korzenia łopianu. Mieszaninę przygotować ponownie po 2 dniach i stosować do zabliźnienia rany.

Pokrzywka - z chwilą wystąpienia objawów, popijać co godzinę przez 3 godziny 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/4 szklanki wody mineralnej. Dzieciom podawać połowę tej porcji. Miejsca dotknięte pokrzywką zwilżać roztworem wywaru ze świeżych lub suszonych pokrzyw (1 litr wody na garść pokrzyw, odparować wodę) z 3 łyżkami octu jabłkowego. Ostudzić, smarować wielokrotnie.

Rana - zmyć ranę roztworem z octu jabłkowego i naparu z kwiatów bzu czarnego w równych ilościach. Przyłożyć kompres z tego roztworu.

Rana cięta - oczyścić ranę roztworem złożonym w 75% z octu jabłkowego i w 25% z wody solonej. Polewać powoli ranę aż do usunięcia wszystkich nieczystości. Przyłożyć do rany płatek kwiatu lilii białej nasiąkniętej octem jabłkowym. Przykryć gazą i zrobić opatrunek. Zamiast płatka lilii można przyłożyć warstwę gazy nasączonej octem jabłkowym.

Swędzenie głowy - czesać się grzebieniem moczonym w roztworze 1 łyżeczki octu jabłkowego na 1 szklankę wody.

Trawienie niedobre - po spożyciu posiłku o dużej zawartości białka i tłuszczów zaleca się wypić 1 łyżkę octu jabłkowego z 1/4 szklanki wody gazowanej. W przypadku niestrawności spowodowanej nieświeżym produktem pić 1 łyżkę octu jabłkowego w 1/4 szklance wody.

Ukąszenie owada - przyłożyć okład z octu jabłkowego. Po ulotnieniu się octu należy okład powtórzyć.

Wrażliwość na zimno - zaleca się hartowanie organizmu przez branie 2-3 razy w tygodniu kąpieli w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 litra octu jabłkowego i 1 kg soli morskiej. Ponadto należy codziennie rano brać prysznic naprzemian z wody ciepłej i zimnej. Natrzeć ciało octem jabłkowym i ubrać się. Po kilku dniach takiego hartowania poprawi się krążenie krwi i zniknie wrażliwość na zimno.

Zwichnięcia - sporządzić mazidło z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 2 łyżeczek wywaru z tymianku, 1 łyżeczki esencji terpentynowej i 1 żółtka. Wymieszać jak emulsję i masować zbolałe miejsce. Preparat ten może być stosowany w przypadkach bólów mięśniowych z powodu przeziębienia lub dużego wysiłku. Zalecana jest również glinka zmieszana z octem jabłkowym.

Żylaki - rano masować nogi ruchem do góry, stosując roztwór z wywaru liści winogrona czerwonego (1 litr wody na garść liści) i octu jabłkowego w proporcji 1:3. Wieczorem popijać 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/2 szklanki przegotowanej wody.
 

Inne zastosowanie dla wszystkich:

Napój pobudzający łaknienie - 50 g octu jabłkowego, 125 g miodu tymiankowego lub lawendowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka esencji chinowej. Macerować (pozostawić do "przegryzienia" się) 14 godzin. Popijać 1 łyżeczkę na 1/4 szklanki wody przed każdym posiłkiem. Dzieciom podawać 1/2 łyżeczki na 1/8 szklanki wody.

Płyn wzmacniający - do przemywania skóry. 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki naparu z melisy, 1/2 flakonu wody kolońskiej i 1/2 szklanki wody mineralnej. Wymieszać i obmywać skórę rano. Po 10 dniach mieszanka traci właściwości lecznicze.

Płyn do przemywania dla sportowców - 1 szklanka wywaru z tymianku, 1 szklanka wywaru z lawendy i 1 szklanka przegotowanej wody. Wymieszać. Lekko nacierać ciało po wysiłkach fizycznych, w szczególności w czasie upałów i nadmiernego pocenia się.


17 stycznia 2013 , Komentarze (6)

Dziś kupiłam sobie ocet jabłkowy i muszę się pochwalić że nie chce mi się jeść .Strasznie mnie suszy ale to dobrze pierwszy dzień diety poszedł dobrze.

17 stycznia 2013 , Komentarze (6)

Plan diety jest taki:

Śniadania: : codziennie na śniadanie 1 grapefruit, do 2 jaj (tylko na twardo lub na miękko), niegazowana woda mineralna, kawa lub herbata w dowolnej ilości - dopuszcza się korzystanie ze słodzika. Wyjątkiem jest pierwszy dzień diety, kiedy to zjadamy 3 jajka na śniadanie!!!

Lunch: między godz. 12-13.
Obiad: między godz. 17-18.
Do posiłków pijemy kawę, herbatę lub wodę mineralną niegazowaną

I dzień:
Lunch: 3 jaja, 1 grapefruit
Obiad: 3 jaja, sałatka warzywna np. z pomidora, selera naciowego, marchwi, ogórka świeżego lub konserwowego, 1 kromka ciemnego chleba

Uwaga: kompozycja sałatki może być modyfikowana, ale musi zawierać pomidor, seler naciowy i ogórek).

II dzień:
L: do 2 jaj, 1 grapefruit
O: mięso wołowe gotowane (nawet w większych ilościach), sałatka warzywna jak wyżej, 1 kromka ciemnego pieczywa

III dzień:
L: do 2 jaj, szpinak lub brokuły gotowane (najlepiej na parze)
O: mięso-dwa średniej wielkości kotlety z jagnięcia lub mięso z drobiu bez skóry-gotowane, sałatka warzywna jak wyżej

IV dzień:
L: surówka z warzyw, grapefruit
O: do 2 jaj, biały ser chudy, gotowany szpinak lub brokuły, 1 kromka chleba razowego

V dzień:
L: do 2 jaj, szpinak lub brokuły gotowane
O: mięso-ryba z grilla lub gotowana, surówka bez dresingów i oliwy, 1 kromka chleba razowego

VI dzień:
L: sałatka z owoców bez cukru - w dowolnej ilości (mandarynki, jabłka, gruszki, kiwi, ananas itp.)
O: mięso wołowe gotowane (duża porcja), sałatka warzywna jak wyżej

VII dzień:
L: mięso gotowane z indyka lub kurczaka, grapefruit, pomidor
O: zupa jarzynowa na wywarze z warzyw (bez śmietany), mięso z drobiu 1-2 udka gotowane, pomidor, seler naciowy, gotowana kapusta

Uwagi:
-Każdy z wymienionych produktów musi być konsumowany (mniej istotna jest ilość)!!!
-Całkowita abstynencja alkoholowa podczas diety
-Jak w każdej innej diecie - pić, pić i jeszcze raz pić-nawet do 4 litrów na dobę
-Mięsa nie można smażyć na tłuszczu - musi być gotowane normalnie lub na parze, albo grillowane
-Po tygodniu redukcja masy ciała wyniesie 4-5 kg, a po 14 dniach nawet do 10
-po zakończeniu diety należy ograniczyć spożywanie produktów zawierających dużą ilość skrobi
-można używać przypraw - należy jedynie starać się nie solić
-DIETĘ MOŻNA POWTÓRZYĆ DOPIERO PO 30-40 DNIACH PRZERWY!!!!!

Jak się spojrzy na zawartość poszczególnych składników odżywczych, w tym witamin, to wydaje się to całkiem nieźle zbilansowane. Dzienna dawka kalorii wychodzi w okolicach 1000 więc też w miarę ok. Jestem na tym drugi dzień i jest dobrze - czuję się normalnie, nie chodzę głodna, nie jestem rozkojarzona itd. No i plus: można ta dietę stosować nawet, jak się pracuje zawodowo, bo ostatecznie nawet brokuły wcześniej ugotowane, przyniesione do pracy w plastikowym pojemniku, można zjeść na zimno (ja tak robię).

Żeby było jasne-poczytałam trochę, wiem że to dieta niskowęglowodanowa, w przeciwieństwie jednak do Atkinsów czy innych Kwaśniewskich niepozbawiona jednak witaminek ze świeżych warzyw.

16 stycznia 2013 , Komentarze (4)

Można Nie można
Wołowina - chude kawałki, np. polędwica wołowa, pręga
Wieprzowina - szynka gotowana, polędwica
Cielęcina - antrykot, udziec, sznycel
Drób - pierś z kurczaka i indyka, szynka z indyka (2 plasterki dziennie)
Owoce morza - wszystkie ryby i skorupiaki
Ser - sery light lub bez tłuszczu, twarożek wiejski (1-2% tłuszczu)
Warzywa - bakłażan, brokuły, kalafior, fasola, groch, szparagi, szpinak
Tłuszcze - oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Słodycze - słodycze bez cukru, do 75 kcal dziennie
Jajka - bez ograniczeń
Wołowina - mostek, żeberka, inne tłuste kawałki
Wieprzowina - szynka w miodzie, żeberka
Cielęcina - wszystkie kawałki z przodu tuszy
Drób - udka, skrzydełka kurczaka, przetworzone produkty zbożowe, tj. parówki
Ser - wszystkie tłuste sery
Warzywa - marchew, ziemniaki, buraki, kukurydza
Owoce - wszystkie owoce oraz soki owocowe, nawet te niesłodzone
Nabiał - kefir, mleko, masło, jogurty
Alkohol - w każdej postaci
Napoje z kofeiną - kawa, coca-cola

14 stycznia 2013 , Komentarze (4)

Oto moje zasady:
1. Jem co 3 godziny. Często ale mało!
2. Ostatni posiłek 3 godziny przed snem.
3. Piję co najmniej 1,5l wody dziennie.
.4 jem dużo owoców i warzyw.
5. Tylko pełnoziarniste pieczywo.
6 Staram się nie używać soli i cukru                                       7.NIE JEM SŁODYCZY

14 stycznia 2013 , Komentarze (8)

Ale jestem zła chciałam ubrać spodnie do pracy i co nie wejde w nie kurcze ryczeć mi się chce POMOCY

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.