Pamiętnik odchudzania użytkownika:
barbarossa1976

kobieta, 48 lat, Za Górami

166 cm, 72.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

26 grudnia 2012 , Komentarze (5)



Śniadanie
- płatki owsiane z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym i odrobina rodzynek
- serek biały (np. wiejski lub twaróg chudy z jogurtem naturalnym, cynamon)
- owoc np. jabłko

II Śniadanie
jajo
chleb pełnoziarnisty
rzodkiewka, ogórek, pomidor

Lunch
kasza gryczana
kurczak pieczony w ziołach
kapusta kiszona

Obiad
kasza jęczmienna
kotlet mielony z indyka
buraczki

Kolacja
makaron pełnoziarnisty
tuńczyk z puszki w sosie własnym
brokuły z czosnkiem

Przepisy Ani

Bardzo aromatyczne klopsiki z indyka
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
Natka pietruszki
1 jaja
2 ząbki czosnku
Łyżka pestek słonecznika
1 papryczka chiliI
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki kaszy mannej
Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj: mięso, posiekaną cebulę i pietruszkę, jajo, pokrojone pestki dyni, posiekany czosnek i papryczkę oraz resztę przypraw. Z masy lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz je tez gotować w bulionie lub upiec w piekarniku. Podawaj z sałatką.


Kurczak w occie balsamicznym
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
Ocet balsamiczny
tymianek
Rozmaryn
Tymianek

Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w grube plastry, przełóż je do plastikowego woreczka, dodaj kilka łyżek octu balsamicznego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu i tymianku oraz odrobinę pieprzu i soli. Wstrząśnij zamkniętym woreczkiem i odstaw mięso na min 2 godziny..Mięso kurczaka wyciągnij z marynaty, smaż przez kilka minut na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Podawaj z sałatką i risotto z kaszy jęczmiennej.

Pomidorowe risotto z kaszy jęczmiennej
Składniki:
200 g kaszy pęczak
2 ząbki czosnku
1 cebula
1,5 szklanki wody lub „lekkiego” bulionu
1 puszka pomidorów
Świeży Tymianek
Słodka papryka
Sól, świeżo mielony pieprz
Oliwa

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią pokrojoną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodaj kaszę, gdy stanie się szklista, wlej chochle wody/bulionu. Gdy płyn zostanie wchłonięty wlej kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Po około 20-25 minutach dodaj zmiksowane pomidory, i zioła, gotuj kolejne 5 minut, dopraw do smaku.

Pulchne placuszki z białym serem
Składniki:
250 g chudego białego sera
3 jaja
Szczypta soli
Laska wanilii
Cynamon
Świeże owoce: kiwi, banan, mandarynki
łyżka miodu

Przygotowanie:
Ser zmiel za pomocą blendera/robota kuchennego/maszynki do mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółta wymieszaj z serem, dodaj ziarenka wanilii, 2 szczypty cynamonu. Białka ubij na sztywna pianę, delikatnie wymieszaj z serem. Placuszki smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawaj ze świeżymi owocami i odrobiną miodu.

Placuszki owsiane
Składniki:
150 g płatków owsianych
2 jaja
100 ml mleka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka orzechów włoskich
Sól
100 g chudego białego sera
Szczypiorek
Rzodkiewka

Przygotowanie:
Płatki rozdrobnij na drobny proszek np. za pomocą blendera. Połącz je z mlekiem, żółtkami, proszkiem do pieczenia, pokrojonymi drobno orzechami i szczyptą soli. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z owsianą masą. Smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawaj z białym serkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewek.

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
3 cebulki dymki
Pęczek mięty
Natka pietruszki
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki prażonych pestek dyni
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Ogórek
Pęczek rzodkiewki
Sos:
2  rozdrobnione
ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Kasze ugotuj „na sypko”. Ostudź ją i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pestki dyni i słonecznika. Posiekana pietruszkę, miętę i cebule. Selera, ogórek i rzodkiewki drobno pokrój i wrzuć do miski. Całość polej sosem (składniki sosu wcześniej wymieszaj).

25 grudnia 2012 , Komentarze (4)

jak wam idzie odchudzanie w święta!!!!!

4 grudnia 2012 , Komentarze (2)

dziś są moje imieniny z tej okazji dostałam bardzo dużą czekoladke od mojego kochanego mężulka którą sama wciełam a co mi tam .pozdrawiam wszystkie barbary

1 grudnia 2012 , Skomentuj

Imieniny się zbliżają i znowu obrzarstwo

25 listopada 2012 , Komentarze (2)

Wczoraj byłam z moim kochanym w Krakowie piękne miasto było super co do diety lepiej się nie wypowiadam

10 listopada 2012 , Komentarze (6)

Mój sukces upiekłam dziś kołacz śląski z serem i drugi z makiem bo mi zostało ciasta .A co ! odchudzać się będę jutro pa pa

8 listopada 2012 , Komentarze (5)

Topimy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, wciskamy 3-4 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, a na to wszystko rozmrożony szpinak (może być z rozmrożoną woda ).Solimy, pieprzymy, dodajemy 2 łyżki śmietany i podajemy z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.

zamiast śmietany możesz dodać pół kostki sera feta, wymieszac z surowym jajkiem , zapiekać z makaronem lub lasaniami w piekarniku i podawac z sosem serowym knora.

Szpinak2

zeszklić cebulkę na patelni, dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać kostkę knorra-czosnkową i całe jajo, mieszać tak aby jajko się ścieło. W drugim garnku wg przepisu z opakowania robię sos Knorra - nie pamiętam dokładnej nazwy ale chyba - Sos 3 sery z brokułami. Potem wg uznania albo mieszamy wszystko i dodajemy jeszcze ugotowany makaron albo warstwami w naczyniu żaroodpornym warstwami makaron, szpinak i sos a na górę żółty ser :).

Szpinak3                    

sos szpinakowy do makaronu (makaron może być razowy...) zmodyfikowałam go trochę i okroiłam kalorie i wygląda teraz tak: na łżeczce masła podgrzewamy szpinak (albo topimy zamrożony, a jak jest ten "frosty" ze śmietaną to może być bez masła), potem dodajemy 2-3 ząbki czosnku i 1/3 szklanki mleka (...a nie smietany). doprawiamy - sól, pieprz, gałka musz., vegeta. no i z makaronem. jem to tygodniami.smakuje wybornie ;) mozna tam wrzucic jajko (nie nie lubie) i trzeba mieszać żeby sie nie zrobiła jajecznica ze szpinakiem tylko gęsty sos

Lasagne ze szpinakiem

rozmraższ szponak doprawiasz solą, pieprzem i czosnkiem acha i sos pomidorowy jest potrzebny ukladasz warstwa sosu, lasagne,szpinak,lasagne,sos,szpinak,jasagne,sos - zapiekasz ok 40 minut - pycha.

5 listopada 2012 , Komentarze (3)

Zrobiłam sobie dzisiaj dzień owsiankowy i jabłkowy ciekawe czy wytrzymam i czy coś spadnie w dół bo narazie moja dieta poszła w łeb .Nie chce mi się ćwiczyć tylko od czasu do czasu robię brzuszki na sprzęcie .Ale zemnie leń .musze znowu się zmotywować .Słodycze znowu górą

1 listopada 2012 , Komentarze (5)

OWSIANKA SZYBKIM LEKIEM NA PRZEJEDZENIE - czyli JEDNODNIOWA DIETA OWSIANA:Ugotuj owsiankę z 6-7 łyżek płatków owsianych na 2 litrach chudego mleka. Przygotowana potrawa musi ci wystarczyć na cały dzień, podziel więc ją na 5-6porcji. Pierwszą zjedz o godzinie, np. 8 rano i potem, co 2-3 godziny, sięgaj po następne. Do każdej porcji podgrzanej owsianki wsyp dodatkowo 2-3 łyżki otrąb owsianych i chwilę odczekaj, aż zmiękną pod wpływem gorącego mleka, potem zjedz. 
Możesz być pewna, że na tej diecie nie odczujesz głodu, a po całym dniu stracisz 1 kg. W trakcie jednodniowej diety zrezygnuj ze słodzenia herbaty lub kawy. Jeśli nie lubisz gorzkich napojów wlej trochę mleka lub użyj słodziku. Pij natomiast dużo wody lub ziołowych herbatek. Osoby pracujące przygotowaną owsiankę mogą wziąć w termosie do pracy lub podgrzać w mikrofali.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.