Gołąbki
Składniki:
• 1 średnio duża główka kapusty
• 1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić jakieś nietłuste)
• 1 kg pieczarek
• 1 duża cebula
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• przyprawy w/g gustu
Przygotowanie:
1. kapustę sparzyć, oddzielić liście, ściąć twarde nerwy
2. pieczarki posiekać w małą kostkę, cebulę również, podlać odrobiną wody , poddusić, żeby zmiękły, zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar wody jeśli jest, zmieszać z mięsem mielonym i przyprawami (najlepiej ręką)
3. zawijać farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki)
4. układać gołąbki w garnku, każdy smarując konsentratem pomidorowym
5. podlać szklanką wody
6. dusić do miękkości w piekarniku ok 1,2 godziny.
Piers z kurczaka z leczo i pieczarkami
Składniki:
Ilość składników według upodobań:
-filet z kurczaka
-leczo (papryka, cebulka i cukinia)
-pieczarki
-przyprawy: curry (dużo), bazylie.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo ( ok pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywka będą miękkie – I gotowe!
Piers z kurczaka z pasta serowa
Składniki:
Piers z kurczaka
pieprz, sól,słodka papryka
mała kosta sera żółtego light(ok 150 g)
3 jajka
0,5 łyzki majonezu
cebula
Przygotowanie:
Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego koloru.
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.