Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepisy ;)


Zapiekanka paprykowa

Skladniki: 
- papryka 
- 1/4 cebulki 
- szynka 
- ser zolty light
- przyprawy 
- oliwa z oliwek
- (+ wszystkie skladniki jakie kto lubi ,Np brokuły, kalafior, pomidor)

Przygotowanie:

Do naczynia zaroodpornego na spod lejemy troche oliwy. Kroimy papryke, szynke, cebule i wrzucamy do naczynia. na koniec scieramy zolty ser i posypujemy przyprawami. Wkladamy to do piekarnika i pieczemy do momentu az ser sie stopi. 
Mozna tez na poczatku podsmazyc papryke na patelni, zeby wyparowala z niej woda..mozna dodac wszelkie skladniki wg uznania.




Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami

Składniki:
kalafior 
10 dag szynki 
10 dag pieczarek 
przecier pomidorowy 
trochę oliwy 
pieprz 
sól 

Przygotowanie:
Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.