Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepisy ;)


ZAPIEKANY BAKŁAŻAN

Skłądniki:

- 1 dorodny bakłażan
- 2 pomidory
- odtłuszczony ser zółty lub kulka mozarelli
- jajko
- Szynka (niekoniecznie)
- świeża bazylia do dekoracji
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plastry ok 1 cm szerokości, solimy i odstawiamy na sicie, na 1/2 godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na tyle plastów ile mamy bakłażana.
Bakłażana obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy patelnię z palnika i nstępnie układamy na kazdym plastrze bakłażana szynkę (ale niekoniecznie), pomidora i ser. Całość na tej samej patelni wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika. Podajemy udekorowane bazylią.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.