« Powrót do wyników wyszukiwania
Bentonit (E558)
Inne nazwy: Uwodniony krzemian glinu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu. W kontakcie ze skórą może zatykać pory. |
Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze i oleje jadalne, cukier, wino. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z naturalnie występującej skały o tej samej nazwie. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
Materiał wykorzystywany w ochronie środowiska, w płuczkach wiertniczych, w budownictwie, a także w żwirku dla zwierząt. |
Metabolizm |
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Poza tym krzemiany (z wyjątkiem soli sodu i potasu) są również słabo rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie, co utrudnia wchlanianie. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności) |