« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan amonu (E517)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Stabilizująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Generalnie substancja ta nie powoduje dolegliwości u człowieka. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały jednak, iż spożycie dużych dawek jest szkodliwe.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, mąka i produkty mączne oraz zbożowe.

Kosmetyki: płyny do trwałej ondulacji.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez rozpuszczenie amoniaku w kwasie siarkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada
Poza żywnością stosowany również
Produkcja nawozów sztucznych. Przemysł garbarski.
Metabolizm
Wchłonięte jony amonowe są transportowane do wątroby, metabolizowane do mocznika i wydalane przez nerki z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/a?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+471 http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_amonu
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Beta – cyklodekstryna E459
Cytryniany wapnia E333
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E469
Guma gellan E418
Karboksymetyloceluloza E466
Polidekstroza E1200
Poliwinylopolipirolidon E1202
Siarczan wapnia E516
Skrobia utleniona E1404
Trioctan glicerolu E1518