« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Stabilizująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Generalnie substancja ta nie powoduje dolegliwości u człowieka. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały jednak, iż spożycie dużych dawek jest szkodliwe. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, mąka i produkty mączne oraz zbożowe.
Kosmetyki: płyny do trwałej ondulacji. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez rozpuszczenie amoniaku w kwasie siarkowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja nawozów sztucznych. Przemysł garbarski. |
Metabolizm |
Wchłonięte jony amonowe są transportowane do wątroby, metabolizowane do mocznika i wydalane przez nerki z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |