« Powrót do wyników wyszukiwania

Diglutaminian wapnia (E623)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach, Substytut soli (o niskiej zwartości sodu) Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywoływać astmę. Nie powinny go spożywać osoby uczulone na aspirynę. Wpływ na zdrowie może być podobny jak glutaminianu sodu (E621).
Zastosowanie
Żywność: mięso, dania kuchni chińskiej, żywność gotową jak zupki w proszku, sosy, chipsy, przekąski słone.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Glutaminian monoamonowy E624
Guanylan disodowy E627
Inozynian disodowy E631
Inozynian wapnia E633
Kwas guanylowy E626
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650
Rybonukleotydy disodowe E635
Rybonukleotydy wapnia E634