« Powrót do wyników wyszukiwania

Rybonukleotydy disodowe (E635)

Inne nazwy: Guanylan disodowy + inozynian disodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywoływać astmę, nadpobudliwość i zmiany nastroju, ale także swędzące wysypki skórne. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, chorujące na dnę moczanową, mające problemy z nerkami. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci. Zakazana w niektórych krajach.
Zastosowanie
Żywność: makarony instant, chipsy, ciasta.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Diglutaminian wapnia E623
Glutaminian monoamonowy E624
Glutaminian monosodowy E621
Glutaminian potasu E622
Guanylan wapnia E629
Inozynian wapnia E633
Kwas glutaminowy E620
Kwas guanylowy E626
Rybonukleotydy wapnia E634