« Powrót do wyników wyszukiwania

Rybonukleotydy disodowe (E635)

Inne nazwy: Guanylan disodowy + inozynian disodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywoływać astmę, nadpobudliwość i zmiany nastroju, ale także swędzące wysypki skórne. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, chorujące na dnę moczanową, mające problemy z nerkami. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci. Zakazana w niektórych krajach.
Zastosowanie
Żywność: makarony instant, chipsy, ciasta.
Podobne z tej grupy
Glicyna i jej sól sodowa E640
Glutaminian monoamonowy E624
Guanylan dipotasowy E628
Guanylan disodowy E627
Guanylan wapnia E629
Inozynian dipotasowy E632
Inozynian disodowy E631
Kwas glutaminowy E620
Kwas guanylowy E626
Rybonukleotydy wapnia E634