« Powrót do wyników wyszukiwania

Rybonukleotydy disodowe (E635)

Inne nazwy: Guanylan disodowy + inozynian disodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywoływać astmę, nadpobudliwość i zmiany nastroju, ale także swędzące wysypki skórne. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, chorujące na dnę moczanową, mające problemy z nerkami. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci. Zakazana w niektórych krajach.
Zastosowanie
Żywność: makarony instant, chipsy, ciasta.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Diglutaminian wapnia E623
Glicyna i jej sól sodowa E640
Glutaminian monosodowy E621
Guanylan disodowy E627
Inozynian dipotasowy E632
Kwas glutaminowy E620
Kwas guanylowy E626
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650