« Powrót do wyników wyszukiwania

Guanylan disodowy (E627)

Inne nazwy: GMP

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy, zaparcia. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci.
Zastosowanie
Żywność: chipsy i inne ziemniaczane przekąski, sosy mięsne, dania instant.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Glutaminian monoamonowy E624
Glutaminian monosodowy E621
Guanylan dipotasowy E628
Guanylan wapnia E629
Inozynian disodowy E631
Inozynian wapnia E633
Kwas glutaminowy E620
Kwas guanylowy E626
Kwas inozynowy E630