« Powrót do wyników wyszukiwania

Guanylan disodowy (E627)

Inne nazwy: GMP

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy, zaparcia. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci.
Zastosowanie
Żywność: chipsy i inne ziemniaczane przekąski, sosy mięsne, dania instant.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian wapnia E623
Glicyna i jej sól sodowa E640
Glutaminian monoamonowy E624
Glutaminian potasu E622
Inozynian dipotasowy E632
Inozynian disodowy E631
Kwas glutaminowy E620
Kwas guanylowy E626
Octan cynku E650
Rybonukleotydy disodowe E635