« Powrót do wyników wyszukiwania

Cytryniany wapnia (E333)

Inne nazwy: Sole wapniowe kwasu cytrynowego - cytrynian monowapniowy, cytrynian diwapniowy i cytrynian triwapniowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Buforująca, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Tak jak w przypadku cytrynianów potasu, u osób uczulonych na glutamianian sodu, mogą wystąpić reakcje alergiczne po spożyciu żywności zawierającej cytryniany wapnia.
Zastosowanie
Żywność: galaretki i niektóre wyroby cukiernicze, dżemy, powidła.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Jest naturalnym metabolitem występującym w ludzkim organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje w przyrodzie m.in. w skorupkach jaj kurzych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je24.htm
Podobne z tej grupy
Beta – cyklodekstryna E459
Celuloza E460
Guma gellan E418
Guma Tara E417
Polidekstroza E1200
Poliwinylopolipirolidon E1202
Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma E407a
Siarczan wapnia E516
Skrobia utleniona E1404
Trioctan glicerolu E1518