« Powrót do wyników wyszukiwania
Cytryniany wapnia (E333)
Inne nazwy: Sole wapniowe kwasu cytrynowego - cytrynian monowapniowy, cytrynian diwapniowy i cytrynian triwapniowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Buforująca, Stabilizująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Tak jak w przypadku cytrynianów potasu, u osób uczulonych na glutamianian sodu, mogą wystąpić reakcje alergiczne po spożyciu żywności zawierającej cytryniany wapnia. |
Zastosowanie |
Żywność: galaretki i niektóre wyroby cukiernicze, dżemy, powidła. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem wapnia. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety |
Metabolizm |
Jest naturalnym metabolitem występującym w ludzkim organizmie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Naturalnie występuje w przyrodzie m.in. w skorupkach jaj kurzych. |