« Powrót do wyników wyszukiwania

Monopalmitynian sorbitolu (E495)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Zastosowany w żywności jest całkowicie bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie ze skórą może wywołać reakcje alergiczne w postaci zaczerwienienia i zapalenia.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem palmitynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Metabolizm
Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu palmitynowego. Oba związki są metabolizowane w fizjologcznych szlakach bez skutków ubocznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://www.food-info.net/pl/e/e495.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Alginian glikolu propylenowego E405
Alginian sodu E401
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Guma karaya E416
Guma ksantanowa E415
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Octan izomaślanu sacharozy E444
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436