« Powrót do wyników wyszukiwania

Monopalmitynian sorbitolu (E495)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Zastosowany w żywności jest całkowicie bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie ze skórą może wywołać reakcje alergiczne w postaci zaczerwienienia i zapalenia.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem palmitynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Metabolizm
Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu palmitynowego. Oba związki są metabolizowane w fizjologcznych szlakach bez skutków ubocznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://www.food-info.net/pl/e/e495.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Alginian potasu E402
Guma karaya E416
Guma ksantanowa E415
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Sacharoglicerydy E474
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Winian stearylu E483