« Powrót do wyników wyszukiwania

Monooleinian sorbitolu (E494)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Reakcje alergiczne w postaci zapalenia skóry pojawiają się jedynie przy bezpośrednim kontakcie skóry z tym związkiem (zapalenie kontaktowe). Użyty w żywności nie jest szkodliwy.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem oleinowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada
Metabolizm
Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu oleinowego. Oba związki są metabolizowane w fizjologcznych szlakach bez skutków ubocznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://www.food-info.net/pl/e/e494.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Alginian potasu E402
Glicerol E422
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monolaurynian sorbitolu E493
Polifosforany E452
Trifosforany E451