« Powrót do wyników wyszukiwania

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (E472e)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól, gotowe pizze, sosy, czekolady do picia na gorąco.

Kosmetyki: kremy
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem mono- i diacetylowinowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Metabolizm
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
50 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je38.htm http://www.food-info.net/pl/e/e472.htm
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf
Podobne z tej grupy
Alginian amonu E403
Alginian potasu E402
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Guma guar E412
Hydroksypropyloskrobia E1440
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Sacharoglicerydy E474
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450