« Powrót do wyników wyszukiwania

Stearyoilomleczan wapnia (E482)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Związki, które budują stearyoilomleczan wapnia (wapń, kwas mlekowy i stearynowy) są naturalnymi produktami metabolizmu człowieka i dlatego są bezpieczne. W testach przeprowadzonych na zwierzętach pojawiły się jednak niepożądane reakcje.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, mąka, koncentrat pomidorowy, ryż błyskawiczny, śniadaniowe przetwory zbożowe, zemulgowane likiery, emulsje tłuszczowe, zabielacze, przekąski ziemniaczane i zbożowe, konserwy mięsne, napoje w proszkach.

Kosmetyki: w postaci pudru (pudry, róże, cienie do powiek)
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację kwasu stearynowego kwasem mlekowym oraz częściową neutralizację wodorotlenkiem wapnia.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Metabolizm
Prawie w całości trawiony do kwasu mlekoweo i kwasu stearynowego. Kwas mlekowy jest wchłaniany szybko, metabolizowany i wydalany w postaci dwutlenku węgla oraz w mniejszej ilości z moczem. Kwas stearynowy ulega przemianom typowym dla tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
22 mg/kg m.c. dziennie w odniesieniu do sumy E481 i E482 lub każdego z tych składników oddzielnie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3144.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Agar E406
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Fosforan diskrobiowy E1412
Guma arabska E414
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monostearynian sorbitolu E491