« Powrót do wyników wyszukiwania

Tartrazyna (E102)

Inne nazwy: Żółcień spożywcza 4

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na żółto Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nasila objawy nietolerancji na salicyniany (owoce, aspiryna), w połączeniu z benzoesanami może wywołać nadpobudliwość czyli ADHD u dzieci. Poprzez działanie uwalniające histaminę, wzmaga objawy astmatyków. Może powodować trudności z koncentracją, problemy w nauce, bezsenność. Ma działanie kancerogenne.
Zastosowanie
Żywność: warzywa konserwowe, marynaty, przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach), napoje i zupy w proszku, galaretki, dżemy, wyroby cukiernicze, marcepan, sos miętowy, sos brzozowy, polewy do deserów w proszku, likiery owocowe, kasze, płatki zbożowe musztarda, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino) .
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny.
Kraje w których substancja jest zakazana
Wielka brytania
Poza żywnością stosowany również
Występuje w preparatach dla sportowców, np. Carnotrix, 4MoveGrape. Barwnik kapsułek suplementów, np. L-Karnityna GreenTea. Barwnik otoczki tabletek, np. No-spa, GripexMax. Barwnik do wełny i jedwabiu.
Metabolizm
W przeważającej ilości wydalana z moczem w niezmienionej postaci.
Dopuszczalna dzienna dawka
7,5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Na opakowaniu produktu zawierającego tartrazynę (E 102) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Źródła
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1331.pdf http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf
Podobne z tej grupy
Brąz HT E155
Chlorofile E140
Czerwień litolowa BK E180
Dwutlenek tytanu E171
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) E160f
Glin E173
Indygotyna E132
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Kwas karminowy E120
Węgiel roślinny E153