« Powrót do wyników wyszukiwania

Zieleń S (E142)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na zielono Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować nadpobudliwość , astmę oraz wywoływać bezsenność.
Zastosowanie
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach), sos miętowy, serniki w proszku.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Przemysł tekstylny: barwienie tkanin.
Metabolizm
Bardzo słabo wchłaniana i w większości wydalana z kałem w postaci niezmienionej.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1851.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Amarant E123
Antocyjany E163
Brąz FK E154
Brąz HT E155
Czerwień koszenilowa A E124
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Kwas karminowy E120
Srebro E174
Żółcień chinolinowa E104
Żółcień pomarańczowa FCF E110