« Powrót do wyników wyszukiwania
Karoteny (E160a)
Inne nazwy: Mieszanina karotenów, beta-karoten
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na pomarańczowo - czerwono | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
W małych dawkach uważane za nieszkodliwe. Przy przedawkowaniu skóra nabiera żółtawego zabarwienia. Karoteny mogą mieć korzystny wpływ na organizm ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: masło (łącznie z masłem o obniżonej zawartości tłuszczu i koncentratem masła), margaryny, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywo, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe, napoje mleczne, sery, lody, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, ciasta, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), kiełbasy, pasztety. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik organiczny syntetyczny i/lub naturalny (otrzymywany z oleju palmowego, marchwi, alg (np. Dunaliella salina) oraz poprzez fermentację z grzyba Blakeslea trispora). |
Metabolizm |
---|
Wchłaniany w przewodzie pokarmowym w ilości od 10 do 90%, wydalany głównie z kałem. Gromadzony głównie w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Częściowo przekształcany do witaminy A (retinolu). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nieustalone |
Ciekawostki |
---|
Ponad 400 różnych karoteniodów zidentyfikowano w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach, warzywach i innych roślinach. |
Źródła |
---|
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2593.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf |
Podobne z tej grupy |
---|
Antocyjany E163 Brąz HT E155 Chlorofile E140 Czerwień 2G E128 Czerwień Allura AC E129 Dwutlenek tytanu E171 Karmel E150a Karmel siarczynowy E150b Luteina E161b Węgiel roślinny E153 |