« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma ksantanowa (E415)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, słodycze, płatki zbożowe, żywność dla niemowląt i dzieci do specjalnych celów medycznych, jadalne kasztany w zalewie.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez fermentację węglowodanów przez bakterie Xsanthomonas campestris.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (np. syropy wzmacniające). Karma dla zwierząt, papierosy.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Wydalana z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je13.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_ksantanowa
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Alginian potasu E402
Alginian wapnia E404
Fosfatydy amonu E442
Fosforan monoskrobiowy E1410
Monostearynian sorbitolu E491
Octan izomaślanu sacharozy E444
Pektyny E440
Polifosforany E452