« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma guar (E412)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożycie małych dawek nie powoduje żadnych dolegliwości, jednak nadmiar może być przyczyną wzdęć, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, serki do smarowania, napoje gazowane, żywność dla niemowląt, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, owoce i warzywa suszone, jadalne kasztany w zalewie, wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżajace oddech.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Pozyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus L., należącej do strączkowych Jest jedną ze składowych błonnika rozpuszczalnego.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: tabletki.
Metabolizm
Głównym składnikiem gumy guar jest galaktomannan, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, nie dostarcza zatem kalorii. Wydalany z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Guma guar zwiększa odczucie kremowatości spożywanych produktów. Jest substancją biodegradowalną.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je06.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Fosforan diskrobiowy E1412
Fosforan monoskrobiowy E1410
Guma karaya E416
Monooleinian sorbitolu E494
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Stearyoilomleczan wapnia E482
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b