« Powrót do wyników wyszukiwania

Mączka chleba świętojańskiego (E410)

Inne nazwy: Guma karobowa

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. Ogólnie jednak jest nieszkodliwa, a badania wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lukier, lody, mleko modyfikowane dla niemowląt, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, owoce i warzywa suszone, jadalne kasztany w zalewie, dżemy, galaretki, marmolady, słodzony przecier z kasztanów.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Otrzymywana z bielma nasion drzewa karobowego, Ceratonia siliqua L. (karob, ceratonia, szrańczyn strąkowy). Strąki tego drzewa nazywane są chlebem świętojańskim, stąd nazwa dodatku. Roślina uprawiana jest w regionie śródziemnomorskim.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: środki odchudzające, syropy. Karma dla zwierząt, kleje i detergenty.
Metabolizm
Głównym komponentem mączki chleba świętojańskiego jest naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi w związku z działaniem bakterii jelitowych. Nie dostarcza kalorii. Wydalany z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Nasiona drzewa karobowego, po ich wypaleniu oraz zmieleniu, są stosowane jako namiastka kawy.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v16je07.htm
Podobne z tej grupy
Alginian glikolu propylenowego E405
Etylometyloceluloza E465
Glicerol E422
Guma karaya E416
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monooleinian sorbitolu E494
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Monostearynian sorbitolu E491
Winian stearylu E483