« Powrót do wyników wyszukiwania

Guanylan disodowy (E627)

Inne nazwy: GMP

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy, zaparcia. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci.
Zastosowanie
Żywność: chipsy i inne ziemniaczane przekąski, sosy mięsne, dania instant.
Podobne z tej grupy
Glutaminian monosodowy E621
Guanylan dipotasowy E628
Guanylan wapnia E629
Inozynian dipotasowy E632
Inozynian disodowy E631
Inozynian wapnia E633
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650
Rybonukleotydy disodowe E635
Rybonukleotydy wapnia E634