« Powrót do wyników wyszukiwania

Glutaminian potasu (E622)

Inne nazwy: Glutaminian monopotasowy, MPG

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach, Substytut soli (o niskiej zwartości sodu) Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać podobnie jak glutaminian sodu (E621) nudności, wymioty, astmę, uczucie ucisku w klatce piersiowej, zawroty i bóle głowy.
Zastosowanie
Żywność: mięso, dania kuchni chińskiej, żywność gotową jak zupki w proszku, sosy, chipsy, przekąski słone.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Diglutaminian wapnia E623
Glicyna i jej sól sodowa E640
Glutaminian monoamonowy E624
Guanylan wapnia E629
Inozynian disodowy E631
Inozynian wapnia E633
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650
Rybonukleotydy disodowe E635