« Powrót do wyników wyszukiwania

Glutaminian potasu (E622)

Inne nazwy: Glutaminian monopotasowy, MPG

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach, Substytut soli (o niskiej zwartości sodu) Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać podobnie jak glutaminian sodu (E621) nudności, wymioty, astmę, uczucie ucisku w klatce piersiowej, zawroty i bóle głowy.
Zastosowanie
Żywność: mięso, dania kuchni chińskiej, żywność gotową jak zupki w proszku, sosy, chipsy, przekąski słone.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Glutaminian monoamonowy E624
Guanylan dipotasowy E628
Guanylan disodowy E627
Inozynian dipotasowy E632
Inozynian disodowy E631
Inozynian wapnia E633
Kwas guanylowy E626
Rybonukleotydy disodowe E635
Rybonukleotydy wapnia E634