« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas glutaminowy (E620)

Inne nazwy: Kwas L-glutaminowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach, Substytut soli (o niskiej zwartości sodu) Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nie stwierdzono skutków ubocznych i toksyczności tego składnika u osób dorosłych. Nadmiar jego spożycia może wywoływać bóle głowy i problemy neurologiczne. Zażywanie tego składnika jako suplementu diety powinno być skonsultowane z lekarzem.
Zastosowanie
Żywność: produkty mleczne, przetwory owocowe, żywność puszkowana, wyroby cukiernicze, półprodukty z ryb, słodziki, sosy
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Glicyna i jej sól sodowa E640
Glutaminian monoamonowy E624
Guanylan wapnia E629
Inozynian dipotasowy E632
Inozynian wapnia E633
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650
Rybonukleotydy disodowe E635
Rybonukleotydy wapnia E634