« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas glutaminowy (E620)

Inne nazwy: Kwas L-glutaminowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach, Substytut soli (o niskiej zwartości sodu) Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nie stwierdzono skutków ubocznych i toksyczności tego składnika u osób dorosłych. Nadmiar jego spożycia może wywoływać bóle głowy i problemy neurologiczne. Zażywanie tego składnika jako suplementu diety powinno być skonsultowane z lekarzem.
Zastosowanie
Żywność: produkty mleczne, przetwory owocowe, żywność puszkowana, wyroby cukiernicze, półprodukty z ryb, słodziki, sosy
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Glutaminian monoamonowy E624
Glutaminian monosodowy E621
Glutaminian potasu E622
Guanylan dipotasowy E628
Guanylan wapnia E629
Inozynian dipotasowy E632
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650
Rybonukleotydy wapnia E634