« Powrót do wyników wyszukiwania

Glutaminian monosodowy (E621)

Inne nazwy: Glutaminian sodu, MSG

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nadwrażliwość na glutaminian tzw. syndrom "chińskiej" restauracji, objawy: pieczenie w okolicach karku, mdłości, uczucie ucisku w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienia. Przegląd licznych badań epidemiologicznych publikowanych w Raif et al., 2000 roku nad negatywnym wpływem glutaminianu sodu na zdrowie wykazały też, że jest on substancją bezpieczną. Wspomniane wyżej dolegliwości wystąpiły jedynie subiektywnie wyłącznie u osób, które przekonane były o swojej nadwrażliwości na ten związek. Inne badania prowadzone w Północnej Karolinie wykazały, że u osób spożywających więcej żywności zwierającej glutaminian znacznie częściej występowała otyłość niż u osób, w których odżywianiu było go mniej.
Zastosowanie
Żywność: mrożonki, zupy w puszkach, w proszku, sosy, mieszanki przyprawowe, gotowe produkty mięsne i rybne, kotlety sojowe, sos sojowy.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian magnezu E625
Guanylan wapnia E629
Inozynian dipotasowy E632
Inozynian disodowy E631
Inozynian wapnia E633
Kwas glutaminowy E620
Kwas inozynowy E630
Octan cynku E650
Rybonukleotydy disodowe E635
Rybonukleotydy wapnia E634