« Powrót do wyników wyszukiwania

Glutaminian monosodowy (E621)

Inne nazwy: Glutaminian sodu, MSG

Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu Wzmacniająca smak i zapach Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nadwrażliwość na glutaminian tzw. syndrom "chińskiej" restauracji, objawy: pieczenie w okolicach karku, mdłości, uczucie ucisku w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienia. Przegląd licznych badań epidemiologicznych publikowanych w Raif et al., 2000 roku nad negatywnym wpływem glutaminianu sodu na zdrowie wykazały też, że jest on substancją bezpieczną. Wspomniane wyżej dolegliwości wystąpiły jedynie subiektywnie wyłącznie u osób, które przekonane były o swojej nadwrażliwości na ten związek. Inne badania prowadzone w Północnej Karolinie wykazały, że u osób spożywających więcej żywności zwierającej glutaminian znacznie częściej występowała otyłość niż u osób, w których odżywianiu było go mniej.
Zastosowanie
Żywność: mrożonki, zupy w puszkach, w proszku, sosy, mieszanki przyprawowe, gotowe produkty mięsne i rybne, kotlety sojowe, sos sojowy.
Podobne z tej grupy
Diglutaminian wapnia E623
Glicyna i jej sól sodowa E640
Glutaminian monoamonowy E624
Glutaminian potasu E622
Guanylan dipotasowy E628
Guanylan disodowy E627
Guanylan wapnia E629
Inozynian dipotasowy E632
Rybonukleotydy disodowe E635
Rybonukleotydy wapnia E634