« Powrót do wyników wyszukiwania
Likopen (E160d)
Inne nazwy: Ekstrakt z pomidorów
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na czerwono |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uważany za nieszkodliwy. Może mieć korzystny wpływ na organizm. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty na bazie mleka i przetwory mleczne, tłuszcze do smarowania, półprodukty żelujące, zupy i mieszanki do zup, cukier, słodycze, napoje gazowane, batoniki odżywcze, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, przyprawy, mieszanki przypraw korzennych, dodatki smakowe, pikle, musztarda, sosy pikantne i pieczeniowe. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik organiczny syntetyczny i/lub naturalny (otrzymywany z pomidorów lub izolowany z grzyba Blakeslea trispora). |
Metabolizm |
Wchłaniany w jelitach w obecności tłuszczu pokarmowego. Przyswajalność likopenu naturalnego oraz syntetycznego jest porównywalna. Barwnik ten nie wykazuje zdolności do przekształcania się w witaminę A (retinol). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,5 mg/kg m.c. dziennie |