« Powrót do wyników wyszukiwania

Likopen (E160d)

Inne nazwy: Ekstrakt z pomidorów

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czerwono Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy. Może mieć korzystny wpływ na organizm.
Zastosowanie
Żywność: produkty na bazie mleka i przetwory mleczne, tłuszcze do smarowania, półprodukty żelujące, zupy i mieszanki do zup, cukier, słodycze, napoje gazowane, batoniki odżywcze, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, przyprawy, mieszanki przypraw korzennych, dodatki smakowe, pikle, musztarda, sosy pikantne i pieczeniowe.
Pochodzenie substancji
Barwnik organiczny syntetyczny i/lub naturalny (otrzymywany z pomidorów lub izolowany z grzyba Blakeslea trispora).
Metabolizm
Wchłaniany w jelitach w obecności tłuszczu pokarmowego. Przyswajalność likopenu naturalnego oraz syntetycznego jest porównywalna. Barwnik ten nie wykazuje zdolności do przekształcania się w witaminę A (retinol).
Dopuszczalna dzienna dawka
0,5 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. Decyzja Komisji z 23 października 2006r. zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu likopenu z Blakeslea trispora jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem PE i Rady (WE) nr 258/97 http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1852.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1676.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1444.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/674.pdf
Podobne z tej grupy
Błękit brylantowy FCF E133
Czerwień Allura AC E129
Czerwień koszenilowa A E124
Czerwień litolowa BK E180
Indygotyna E132
Kapsorubina E160c
Karmel amoniakalny E150c
Kwas karminowy E120
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Zieleń S E142