« Powrót do wyników wyszukiwania

Lecytyny (E322)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Stabilizująca, Emulgująca, Antyoksydacyjna Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Powinny unikać jej osoby uczulone na soję.
Zastosowanie
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, chleb, makarony, oleje i margaryny, herbatniki, sucharki
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z żółtek jaj kurzych, z rzepaku lub nasion soi.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Lecytyny są naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, dlatego są metabolizowane i wykorzystywane przez komórki, bez szkody dla organizmu.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Lecytyny są naturalnym składnikiem żywności. Są również niezbędne dla funkcjonowania układu nerwowego.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je42.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/monograph4/additive-250-m4.pdf
Podobne z tej grupy
Disiarczan sodu E223
Galusan dodecylu E312
Kwas octowy E260
Octan wapnia E263
Ortofenylofenolan sodu E232
Sorbinian wapnia E203
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E217
Tetraboran sodu E285
Wodorosiarczyn wapnia E227