« Powrót do wyników wyszukiwania

Lecytyny (E322)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Stabilizująca, Emulgująca, Antyoksydacyjna Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Powinny unikać jej osoby uczulone na soję.
Zastosowanie
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, chleb, makarony, oleje i margaryny, herbatniki, sucharki
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z żółtek jaj kurzych, z rzepaku lub nasion soi.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Lecytyny są naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, dlatego są metabolizowane i wykorzystywane przez komórki, bez szkody dla organizmu.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Lecytyny są naturalnym składnikiem żywności. Są również niezbędne dla funkcjonowania układu nerwowego.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je42.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/monograph4/additive-250-m4.pdf
Podobne z tej grupy
Benzoesan sodu E211
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Galusan propylu E310
Heksametylenoczteroamina E239
Izoaskorbinian sodu E316
Mleczan wapnia E327
Octany sodu E262
Tert-butylohydrochinon (TBHQ) E319
Wodorosiarczyn wapnia E227