« Powrót do wyników wyszukiwania

Czerwień koszenilowa A (E124)

Inne nazwy: Pąs 4R, czerwień spożywcza 7, nowa kokcyna

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czerwono Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować astmę, nadpobudliwość i reakcje alergiczne. Może wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Nasila objawy osób uczulonych na aspirynę. Ma działanie kancerogenne.
Zastosowanie
Żywność: galaretki i ciasta w proszku, ciasta biszkoptowe, galaretki w proszku, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, zupy pomidorowe, płatki zbożowe, kasze, kiełbasa Chorizo, Salchichon, Sobrasada, pasty rybne i pasty ze skorupiaków, wstępnie obgotowane skorupiaki, ryby wędzone, napoje bezalkoholowe, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), przetwory z czarnej porzeczki.

Kosmetyki: szminki, róże.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny.
Kraje w których substancja jest zakazana
Usa, Wielka brytania
Poza żywnością stosowany również
Wysępuje w tabletkach na kaszel, np. Tussidex.
Metabolizm
Prawie nie jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Ulega redukcji i w tej postaci jest wydalana głównie ze stolcem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Na opakowaniu produktu zawierającego czerwień koszenilową (E 124) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Źródła
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1328.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Wielka Brytania: http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf
Podobne z tej grupy
Annato E160b
Antocyjany E163
Beta-apo-8'karotenal (C30) E160e
Indygotyna E132
Kantaksantyna E161g
Karmel amoniakalny E150c
Ryboflawina E101
Tartrazyna E102
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Żółcień chinolinowa E104