« Powrót do wyników wyszukiwania
Amarant (E123)
Inne nazwy: Czerwień spożywcza 9
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na ciemnoczerwono, Barwi na purpurowo | Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Nasila objawy nietolerancji salicylanów oraz objawy astmy. Ustalono związek pomiędzy pojawieniem się guzów nowotworowych a spożyciem żywności z amarantem dla szczurów, ale nie został udowodniony wśród ludzi. Jednak nie powinno się podawać go dzieciom. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: aperitify na bazie wina gronowego lub owocowego, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), ikra ryb (kawior). Kosmetyki: róże, szminki. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Usa |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Barwnik do tkanin, skór, papieru. |
Metabolizm |
---|
W niewielkim stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Wydalany głównie z kałem (u szczurów). W jelitach ulega redukcji bakteryjnej. Brakuje badań dotyczących metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
0,15 mg/kg m.c. dziennie |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1649.pdf USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl |
Podobne z tej grupy |
---|
Annato E160b Betanina E162 Brąz FK E154 Czerń brylantowa BN E151 Erytrozyna E127 Karmel amoniakalny E150c Karoteny E160a Tlenki i wodorotlenki żelaza E172 Węglan wapnia E170 Zieleń S E142 |