« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforany potasu (E340)

Inne nazwy: Sole potasowe kwasu fosforowego - fosforan monopotasowy, fosforan dipotasowy, fosforan tripotasowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca, Chelatująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych
Zastosowanie
Żywność: szampan, napoje bezalkoholowe, mrożone desery na bazie jajek, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.

Kosmetyki: płyny do usuwania skórek przy paznokciach, szampony.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję potasu lub związków potasu (wodorotlenku, tlenku) z kwasem fosforowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawozy sztuczne
Metabolizm
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Fosforany magnezu E343
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas L(+)-winowy E334
Kwas metawinowy E353
Siarczany sodu E514
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Winian wapnia E354
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525