« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas sorbowy (E200)

Inne nazwy: Kwas sorbinowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca, Substancja utrzymująca wilgotność Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wywołuje podrażnienia skóry, problemy behawioralne. Może być przyczyną alergii kontaktowej, astmy oraz kontaktowego zapalenia skóry, a także zapalenia spojówek u osób noszących soczewki kontaktowe. Nie udowodniono, że jest alergenem pokarmowym, lecz może szkodzić niektórym osobom chorującym na pokrzywkę przewlekłą. Nie wykazano działanaia teratogennego i kancerogennego.
Zastosowanie
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), serniki, owocowe nadzienia do ciast, gnocchi ziemniaczane, nadzienia do makaronów nadziewanych (np. pierożki ravioli), polenta, chleb pakowany krojony i chleb żytni, pieczywo cukiernicze, sery niedojrzewające, sery dojrzewające pakowane, w plasterkach, krojone oraz przekładane, sery serwatkowe pakowane, w plasterkach, krojone oraz przekładane, sery topione, produkty serowe niedojrzewające, dojrzewające oraz topione, białkowe analogi serów, margaryny o zawartości tłuszczu poniżej 60%, mrożone pizze, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, fermentowane produkty mleczne bez dodatków smakowych i substancji aromatyzujących, stosowany na powierzchnię świeżych nieobranych owoców cytrusowych, suszone owoce, warzywa w occie, oleju, solance, oliwki, przetwory owocowe i warzywne - w tym przetwory na bazie wodorostów morskich, auszpik (galareta) i sosy na bazie owoców.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany metodą chemiczną w wyniku kondensacji kwasu malonowego i trans-butenalu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: płyny do przechowywania soczewek kontaktowych, substancja konserwująca w preparatach leczniczych.
Metabolizm
Ulega β-oksydacji, czyli przemianom typowym dla kwasów tłuszczowych, stąd związek ten zaliczany jest do jednego z najbezpieczniejszych konserwantów.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu sorbowego oraz jego soli - E202 i E203, w przeliczeniu na kwas sorbowy)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w owocach jarzębiny europejskiej Sorbus aucuparia.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_2181.htm
http://www.food-info.net/pl/e/e200.htm
http://www.mp.pl/artykuly/29004
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Cytryniany sodu E331
Disiarczan sodu E223
Dwutlenek siarki E220
Dwuwęglan dimetylu E242
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas propionowy E280
Ortofenylofenolan sodu E232
Propyloparaben E216
Siarczyn sodu E221
Wodorosiarczyn sodu E222