W gorzkiej czekoladzie (a precyzyjniej w kakao, z którego jest robiona) znajdziemy cały szereg witamin i składników mineralnych, kwasy organiczne, błonnik pokarmowy, polifenole, przeciwutleniacze i białka. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma niski indeks glikemiczny, hamuje proces starzenia i sprzyja redukcji masy ciała. Z uwagi na wersje słodzone, takie jak mleczna, czekolada jest często demonizowana, ale w naszym jadłospisie nie mogło jej zabraknąć pod wieloma postaciami.

Zapraszamy do zestawienia, w którym zaprezentujemy 8 wybranych przepisów, cieszących się dużą popularnością i uznaniem wśród naszych Vitalijek.

Tosty z bananem, malinami i czekoladą

Ciekawa i szybka propozycja dla fanów słodkich śniadań. Maliny są między innymi źródłem witamin C, A, B1, B2 i B9 oraz składników mineralnych jak potas, żelazo, magnez czy wapń, a o bananach możecie przeczytać znacznie więcej tutaj https://vitalia.pl/dlaczego-jemy-zepsute-banany.

Składniki na porcję 315 kcal:

  • 70 g pieczywo pełnoziarniste (2 kromki)
  • 50 g banana,
  • 30 g malin,
  • 10 g gorzkiej czekolady,
  • 5 g masła (płaska łyżeczka).

Przygotowanie:

1. Pieczywo opiecz w tosterze (opcjonalnie).
2. Pieczywo posmaruj masłem. Na kromkach ułóż pokrojonego w plasterki banana oraz maliny
3. Czekoladę zetrzyj na tarce. Wiórkami czekoladowymi posyp tosty.


Lody bananowe z czekoladą

Może i nie są to lody Ekipy, ale koniecznie dajmy im szansę! Banan to o tyle wdzięczny owoc, że możemy łączyć go praktycznie ze wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Ta propozycja jest nie tylko prosta i tania, ale też bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki na porcję 230 kcal:

  • 185 g banana (1 średnia sztuka),
  • 10 g czekolada gorzka.

Przygotowanie:

1. Banana pokrój na 4 części i włóż do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
2. Wyjmij banana z zamrażalnika, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią lody.


Naleśniki z bananami i czekoladą

Nie ma specjalnego zaskoczenia, że akurat ten przepis podbija serca Vitalijek. To już nasza trzecia propozycja łącząca czekoladę z bananem, ale fani tego połączenia znajdą ich jeszcze kilkanaście, wpisując w jadłospisie hasła "banan" i "czekolada" (budynie, koktajle, granole - dla każdego coś miłego😉).

Składniki na 4 porcje po 407 kcal:

  • 400 g mleka,
  • 60 g jaja kurzego (1 sztuka),
  • 200 g mąki pszennej,
  • 270 g banana,
  • 40 g gorzkiej czekolady,
  • 20 g oleju (4 łyżki).

Przygotowanie:

1. Zmiksuj mleko, mąkę, olej i jajka. Dodaj około 1/4 szklanki wody (lub więcej jeśli będzie za gęste) i wymieszaj.
2. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i wylej na nią ciasto naleśnikowe. Smaż z obu stron.
3. Banana pokrój w grube plastry, wyłóż na naleśniku i zawiń.
4. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią naleśniki.


Kasza jaglana z wiśniami i czekoladą

Tym razem czekolada pojawia się obok wiśni, a całość tworzy zgrabne i przepyszne połączenie z kaszą jaglaną na mleku. Wiśnie to potężne źródło przeciwutleniaczy oraz wielu witamin i składników mineralnych, ale korzystając z sezonu, jako dodatek, doskonale sprawdzą się też słodziutkie czereśnie.

Składniki na porcję 448 kcal:

  • 220 g mleka (1 szklanka),
  • 52 g kaszy (4 łyżki),
  • 70 g wiśni,
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 5 g cukru (łyżeczka).

Przygotowanie:

1. Do garnuszka wlej mleko, dodaj kaszę jaglaną i cukier.
2. Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza zgęstnieje.
3. Dodaj umyte i wypestkowane wiśnie, posyp startą czekoladą.


Truskawkowy koktajl z czekoladą

Tak zwany klasyk, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch, przekąskę czy nawet kolację. Jeżeli nie przepadamy za wersją "straciatella", to czekoladę możemy wcześniej roztopić, na przykład z miodem.

Składniki na porcję 227 kcal:

  • 220 g kefiru naturalnego (1 szklanka),
  • 100 g truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 10 g miodu,
  • 10 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

1. Czekoladę zetrzyj na tarce.
2. Kefir zmiksuj z truskawkami i miodem. Następnie wymieszaj z czekoladą.


Owsianka a'la snickers na napoju roślinnym

Tutaj do przygotowania możecie wykorzystać także zwykłe mleko. To ulubiony przepis jednego z redaktorów na naszym portalu, przy czym, jak sam mówi, trzeba uważać - po zjedzeniu owsianki a'la snickers już nigdy nie zapomnicie o tym przepisie 😅.

Składniki na porcję 455 kcal:

  • 150 g napoju roślinnego wzbogacanego wapniem,
  • 30 g płatków owsianych (3 łyżki),
  • 20 g masła orzechowego 100% (1 łyżka),
  • 10 g orzechów,
  • 15 g gorzkiej czekolady,
  • 5 g miodu (łyżeczka).

1. Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej napojem roślinnym.
2. Dodaj masło orzechowe i miód, gotuj kilka minut, mieszając.
3. Owsiankę przełóż do miseczki.
4. Czekoladę połam na kostki, włóż do garnka, dodaj łyżkę wody i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
5. Owsiankę polej roztopioną czekoladą i posyp orzeszkami ziemnymi.


Naleśniki z pomarańczą, czekoladą i cynamonem

Jeżeli naleśniki z bananem są trochę za słodkie lub "za ciężkie", warto spojrzeć w stronę wersji z pomarańczą. Tutaj czekoladę z cynamonem podajemy w formie polewy.

Składniki na porcję 555 kcal:

  • 70 g mąki pszennej,
  • 110 g mleka (pół szklanki),
  • 5 g oleju (łyżeczka),
  • 240 g pomarańczy (1 sztuka),
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 2 g cynamonu.

1. Wymieszaj mąkę, mleko i olej na gładką masę.
2. Ciasto wlewaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
3. Pomarańcze obierz i podziel na części.
4. Czekoladę wrzuć do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej cynamon.
5. Polej naleśniki czekoladą, na niej ułóż pomarańcze i złóż placki.


Czekoladowy koktajl z jagodami i bananem

Doskonały, orzeźwiający wybór nie tylko na dobry początek dnia, ale także na wakacyjne upały. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast jagód w przepisie pojawiły się borówki amerykańskie.

Składniki na porcję 281 kcal:

  • 60 g banana,
  • 45 g jagód,
  • 250 g kefiru naturalnego,
  • 10 g gorzkiej czekolady,
  • 5 g kakao (łyżeczka).

1. Zmiksuj banana, jagody, kefir i kakao.
2. Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z koktajlem.


W jadłospisie diety Smacznie Dopasowanej znajdziecie łącznie 285 przepisów z czekoladą. A może już teraz macie swoje ulubione, których tutaj nie wymieniliśmy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!