Czekolada na diecie? Tak, to możliwe! 8 smacznych przepisów
Vitalia
3 lata temu
8
7 minut czytania
Dzisiaj Światowy Dzień Czekolady, dlatego zajrzeliśmy do naszego jadłospisu w poszukiwaniu najciekawszych przepisów z... czekoladą w roli głównej! Wybór nie był łatwy, ponieważ tych przepisów są setki, ale padło na 8 mniej lub bardziej słodkich, ale przede wszystkim smacznych i zdrowych propozycji.
W gorzkiej czekoladzie (a precyzyjniej w kakao, z którego jest robiona) znajdziemy cały szereg witamin i składników mineralnych, kwasy organiczne, błonnik pokarmowy, polifenole, przeciwutleniacze i białka. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma niski indeks glikemiczny, hamuje proces starzenia i sprzyja redukcji masy ciała. Z uwagi na wersje słodzone, takie jak mleczna, czekolada jest często demonizowana, ale w naszym jadłospisie nie mogło jej zabraknąć pod wieloma postaciami.
Zapraszamy do zestawienia, w którym zaprezentujemy 8 wybranych przepisów, cieszących się dużą popularnością i uznaniem wśród naszych Vitalijek.
Tosty z bananem, malinami i czekoladą
Ciekawa i szybka propozycja dla fanów słodkich śniadań. Maliny są między innymi źródłem witamin C, A, B1, B2 i B9 oraz składników mineralnych jak potas, żelazo, magnez czy wapń, a o bananach możecie przeczytać znacznie więcej tutaj https://vitalia.pl/dlaczego-jemy-zepsute-banany.
Składniki na porcję 315 kcal:
70 g pieczywo pełnoziarniste (2 kromki)
50 g banana,
30 g malin,
10 g gorzkiej czekolady,
5 g masła (płaska łyżeczka).
Przygotowanie:
1. Pieczywo opiecz w tosterze (opcjonalnie). 2. Pieczywo posmaruj masłem. Na kromkach ułóż pokrojonego w plasterki banana oraz maliny 3. Czekoladę zetrzyj na tarce. Wiórkami czekoladowymi posyp tosty.
Lody bananowe z czekoladą
Może i nie są to lody Ekipy, ale koniecznie dajmy im szansę! Banan to o tyle wdzięczny owoc, że możemy łączyć go praktycznie ze wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Ta propozycja jest nie tylko prosta i tania, ale też bardzo smaczna i zdrowa.
Składniki na porcję 230 kcal:
185 g banana (1 średnia sztuka),
10 g czekolada gorzka.
Przygotowanie:
1. Banana pokrój na 4 części i włóż do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. 2. Wyjmij banana z zamrażalnika, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. 3. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią lody.
Naleśniki z bananami i czekoladą
Nie ma specjalnego zaskoczenia, że akurat ten przepis podbija serca Vitalijek. To już nasza trzecia propozycja łącząca czekoladę z bananem, ale fani tego połączenia znajdą ich jeszcze kilkanaście, wpisując w jadłospisie hasła "banan" i "czekolada" (budynie, koktajle, granole - dla każdego coś miłego😉).
Składniki na 4 porcje po 407 kcal:
400 g mleka,
60 g jaja kurzego (1 sztuka),
200 g mąki pszennej,
270 g banana,
40 g gorzkiej czekolady,
20 g oleju (4 łyżki).
Przygotowanie:
1. Zmiksuj mleko, mąkę, olej i jajka. Dodaj około 1/4 szklanki wody (lub więcej jeśli będzie za gęste) i wymieszaj. 2. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i wylej na nią ciasto naleśnikowe. Smaż z obu stron. 3. Banana pokrój w grube plastry, wyłóż na naleśniku i zawiń. 4. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią naleśniki.
Kasza jaglana z wiśniami i czekoladą
Tym razem czekolada pojawia się obok wiśni, a całość tworzy zgrabne i przepyszne połączenie z kaszą jaglaną na mleku. Wiśnie to potężne źródło przeciwutleniaczy oraz wielu witamin i składników mineralnych, ale korzystając z sezonu, jako dodatek, doskonale sprawdzą się też słodziutkie czereśnie.
Składniki na porcję 448 kcal:
220 g mleka (1 szklanka),
52 g kaszy (4 łyżki),
70 g wiśni,
20 g gorzkiej czekolady,
5 g cukru (łyżeczka).
Przygotowanie:
1. Do garnuszka wlej mleko, dodaj kaszę jaglaną i cukier. 2. Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza zgęstnieje. 3. Dodaj umyte i wypestkowane wiśnie, posyp startą czekoladą.
Truskawkowy koktajl z czekoladą
Tak zwany klasyk, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch, przekąskę czy nawet kolację. Jeżeli nie przepadamy za wersją "straciatella", to czekoladę możemy wcześniej roztopić, na przykład z miodem.
Składniki na porcję 227 kcal:
220 g kefiru naturalnego (1 szklanka),
100 g truskawek świeżych lub mrożonych,
10 g miodu,
10 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
1. Czekoladę zetrzyj na tarce. 2. Kefir zmiksuj z truskawkami i miodem. Następnie wymieszaj z czekoladą.
Owsianka a'la snickers na napoju roślinnym
Tutaj do przygotowania możecie wykorzystać także zwykłe mleko. To ulubiony przepis jednego z redaktorów na naszym portalu, przy czym, jak sam mówi, trzeba uważać - po zjedzeniu owsianki a'la snickers już nigdy nie zapomnicie o tym przepisie 😅.
Składniki na porcję 455 kcal:
150 g napoju roślinnego wzbogacanego wapniem,
30 g płatków owsianych (3 łyżki),
20 g masła orzechowego 100% (1 łyżka),
10 g orzechów,
15 g gorzkiej czekolady,
5 g miodu (łyżeczka).
1. Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej napojem roślinnym. 2. Dodaj masło orzechowe i miód, gotuj kilka minut, mieszając. 3. Owsiankę przełóż do miseczki. 4. Czekoladę połam na kostki, włóż do garnka, dodaj łyżkę wody i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. 5. Owsiankę polej roztopioną czekoladą i posyp orzeszkami ziemnymi.
Naleśniki z pomarańczą, czekoladą i cynamonem
Jeżeli naleśniki z bananem są trochę za słodkie lub "za ciężkie", warto spojrzeć w stronę wersji z pomarańczą. Tutaj czekoladę z cynamonem podajemy w formie polewy.
Składniki na porcję 555 kcal:
70 g mąki pszennej,
110 g mleka (pół szklanki),
5 g oleju (łyżeczka),
240 g pomarańczy (1 sztuka),
20 g gorzkiej czekolady,
2 g cynamonu.
1. Wymieszaj mąkę, mleko i olej na gładką masę. 2. Ciasto wlewaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki. 3. Pomarańcze obierz i podziel na części. 4. Czekoladę wrzuć do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej cynamon. 5. Polej naleśniki czekoladą, na niej ułóż pomarańcze i złóż placki.
Czekoladowy koktajl z jagodami i bananem
Doskonały, orzeźwiający wybór nie tylko na dobry początek dnia, ale także na wakacyjne upały. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast jagód w przepisie pojawiły się borówki amerykańskie.
Składniki na porcję 281 kcal:
60 g banana,
45 g jagód,
250 g kefiru naturalnego,
10 g gorzkiej czekolady,
5 g kakao (łyżeczka).
1. Zmiksuj banana, jagody, kefir i kakao. 2. Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z koktajlem.
W jadłospisie diety Smacznie Dopasowanej znajdziecie łącznie 285 przepisów z czekoladą. A może już teraz macie swoje ulubione, których tutaj nie wymieniliśmy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
Elizan51
11 lipca 2021, 21:38
Niestety, nie lubię gorzkiej czekolady. Ale z pewnością któryś z przepisów i tak wypróbuję.
tara55
10 lipca 2021, 18:46
Fajne przepisy. Uwielbiam gorzką czekoladę 70% a jeszcze bardziej lubię 85 %. :-)
Sylwia389
7 lipca 2021, 22:37
Wypróbuje wszystkie przepisy! Już nie mogę się doczekać 😀
mkuklinski
9 lipca 2021, 11:27
Ojej, no ja szczególnie polecam owsiankę a'la snickers :D