Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 39172
Komentarzy: 122
Założony: 19 stycznia 2013
Ostatni wpis: 28 grudnia 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Syliar

kobieta, 33 lat, Łódź

166 cm, 66.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

28 grudnia 2014 , Komentarze (7)

Kochani...

nie mam motywacji do niczego!

Czuję się jak stara, zrzędząca baba. I bardzo bym chciała wrócić do pichcenia smacznych potraw, ale jakoś nie mogę zebrać tyłka. Wybieram z reguły potrawy, które robi się szybciutko i ze smakowitymi obiadami nie mają one wiele wspólnego.

Wrócić do Was? Czytacie moje przepisy? Jest sens je dla Was wstawiać?:)

22 września 2014 , Komentarze (20)

Kochani!

Wymarzył mi się robot kuchenny....


Żeby spełnić marzenie potrzebuję Waszej pomocy, Waszych głosów, udostępnień i całego rozgłosu na jaki Was stać. 
Obiecuję dodawać systematycznie więcej pysznych przepisów, inspiracji, tanich obiadków  -  pomóżcie mi tylko wygrać tego robota!:)

https://vitalia.pl/przepis,parmens...

Pomożecie?:)

Gorąco całuję i ściskam!:)

25 maja 2014 , Skomentuj

Cześć kochani!

 Dzisiaj przed Wami przepyszne 


Pulpeciki w sosie marchewkowo -  koperkowym :)

Kaloryczność porcji (pulpety z sosem i ziemniakami): 400  kcal
Koszt porcji: 2,5 zł

Składniki (4 porcje):

Pulpety:
- Mięso mielone z łopatki 250 g: 600 kcal; 3,5 zł
- Cebula: 20 kcal; 0,3 zł
- Bułka tarta 1/3 szklanki: 150 kcal; 0,3 zł
- Jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- Sól, pieprz, czosnek

Sos:
4 duże marchewki; 50 kcal; 1 zł
pęczek koperku: 10 kcal; 1,5 zł
pietruszka: 30 kcal; 0,7 zł
cebula: 20 kcal; 0,3 zł
4 łyżki jogurtu naturalnego: 70 kcal; 0,6 zł
przyprawy: sól, pieprz (ewentualnie kostka rosołowa)

Sposób przygotowania:

Pulpety:
1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, startą na miazgę cebulę oraz sól i pieprz. 
2. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie formuję niewielkie kuleczki.
3. Pulpety wrzucam do wywaru i czekam, aż się ugotują. 

Sos:
1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieram, kroję w drobne kawałki (plasterki, kostkę, jak tylko sobie wymarzycie), wrzucam do garnka i zalewam wodą do poziomu warzyw.
2. Do gotujących się warzyw dodaję kostki rosołowej.
3. Gotuję do miękkości ( aż się wręcz rozgotują), a następnie blenduję wszystko aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
4. Do sosu dodaję drobno pokrojony koper ( tym razem dodałam go przed miksowaniem, ale zdecydowanie lepiej wychodzi gdy doda się go po:) )
5. Całość mieszam z jogurtem naturalnym i gotowe!

Pulpety można podawać z ziemniakami, ryżem, czy też porcją gotowanych warzyw.

Smacznego!:)

18 maja 2014 , Komentarze (2)

Cześć kochane

Dzisiaj szybciutki wpis- moja ukochana potrawa, która niestety nie ma nic wspólnego z niskokalorycznym jedzeniem :) Można zrobić wersję odchudzoną, ale to już nie jest to samo!


Filet z pieczarkami i serem ( 2 porcje) 


Składniki :
- pojedyncza pierś z kurczaka: 200 kcal; 4 zł
- bułka tarta (50g): 160 kcal; 0,5 zł
- jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- 250 g pieczarek; 80 kcal; 2,50 zł
- 1 duża cebula: 0,5 zł; 20 kcal
- ziemniaki 0,5 kg: 0,5 zł; 350 kcal
- ser żółty 80 g: 2 zł; 200 kcal
-olej: 300 kcal; 0,2 zł

Kaloryczność porcji: 690 kcal
Koszt porcji: 5,25 zł
Wersja odchudzona bez panierki: 500 kcal

Sposób przygotowania:

Farsz:
1. Cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Dusimy aż do miękkości.
2. Pieczarki ścieramy na dużym oczku i dorzucamy do cebuli. Jeżeli trzeba podlewamy wodą i dusimy aż do jej całkowitego odparowania.
3. Doprawiamy solą i pieprzem

Schab:
1. Fileta kroimy na dwie części, delikatnie obijamy tłuczkiem i solimy oraz pieprzymy.
2. Panierujemy kurczaka na zasadzie jajko- bułka- jajko- bułka (w wersji light można pominąć panierowanie i usmażyć samego fileta z przyprawami). UWAGA! Do jajka zawszę dodaję trochę wody i panierka wychodzi idealna. Dodatkowo solę i pieprzę je.
3. Smażymy kotleta na złoty kolor.
4. Na usmażonego fileta nakładamy farsz pieczarkowy  i posypujemy startym serem. 
5. Wstawiamy na kilka chwil do rozgrzanego piekarnika (aż ser się rozpuści) bądź do mikrofali.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką wedle uznania :)

Ręczę całą sobą, że będziecie w siódmym niebie!:)

SMACZNEGO! :)

29 kwietnia 2014 , Komentarze (3)

Ostatnio jak wiecie nie mam zupełnie czasu. Na gotowanie niestety również. 
Dzisiaj przygotowałam sobie na obiad kotleciki z jajek, które okazały się przepyszne!:)

Przepis przywędruje do Was później, teraz wstawiam tylko zdjęcia ! :)

13 kwietnia 2014 , Komentarze (5)

Witam ponownie:)

Dzisiaj mam dla Was przepis na MEGA, SUPER, HIPER pyszny obiad:) Robi się go bajecznie łatwo, a smakuje tak pysznie...:)

Ryba z papirusa z frytkami marchewkowymi (1 porcja)

Składniki:

RYBA:

- 1 papirus (ja wybrałam ten czosnkowy): 35 kcal; 0,7 zł
- 1 filet ryby (ja miałam mintaja): 90 kcal; 2,50 zł
- 1 łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal; 0,1 zł
- szczypta prażonej cebulki: 15 kcal; 0,1 zł

FRYTKI:

- 4 marchewki (na zdjęciu już połowy frytek nie ma :D): 50 kcal; 1 zł
- 2 łyżki oliwy z oliwek: 160 kcal; 0,1 zł
- przyprawa do ziemniaków: 30 kcal; 0,1 zł

Kaloryczność porcji: 395 kcal
Koszt porcji: 4,60 zł

Sposób przygotowania:

RYBA:

1. Filet (jeżeli mrożony - rozmrażamy!) wkładamy w papirusa i smażymy na patelni aż się zarumieni z dwóch stron.
2. Usmażony filet polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy prażoną cebulką.

FRYTKI

1. Marchew kroimy w paski (sugeruję grubsze, bo łatwo się przypiekają co widać na zdjęciu:) ).
2. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawą do ziemniaków, a następnie wsypujemy pokrojoną marchewkę i mieszamy.
3. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy frytki i pieczemy aż do zarumienienia. Ostrzegam, że frytki z marchewki szybciej się pieką niż ziemniaczane:)


Smacznego:)

P.S 
Zachęcam do odwiedzenia mojej facebook'owej strony internetowej, gdzie bez problemu znajdziecie wszystkie przepisy:)


https://vitalia.pl/gotujewiecnietyje

12 marca 2014 , Komentarze (3)

Witam serdecznie w ten piękny i słoneczny dzień!

Dzisiaj miałam ogromną ochotę na mięsko i postanowiłam upichcić p r z e p y s z n e pulpeciki w sosie koperkowym. To jest smak mojego dzieciństwa i zawsze wracam do niego z przyjemnością. Z poniższych proporcji wyszło mi 16 niewielkich pulpecików.

Pulpety w sosie koperkowym z ryżem

Kaloryczność pulpeta: 72 kcal
Kaloryczność całego sosu to 290 kcal, przyjmuję, że ta ilość, którą zjadła dostarczyła mi 30 kcal.
Kaloryczność 1 porcji ( 4 pulpety + połowa torebki ryżu + kilka łyżek sosu): 468 kcal
Koszt porcji : 2,60 zł (Uwaga! Sos, który zostanie po pulpetach można zamrozić i wykorzystać w przyszłości)

Składniki (4 porcje):

- ryż (torebka= 2 porcje): 300kcal; 0,50 zł

Sos:

- Włoszczyzna: 80 kcal; 2,5 zł
- Koperek: 10 kcal; 1,50 zł
- 2 łyżki mąki: 120 kcal
- 4 łyżki jogurtu naturalnego: 60 kcal; 0,5 zł
- Vegeta: 20 kcal; 0,1 zł


Pulpety:

- Mięso mielone 300g: 900 kcal; 3,5 zł
- Cebula: 20 kcal; 0,3 zł
- Bułka tarta 1/3 szklanki: 150 kcal; 0,3 zł
- Jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę obieram, a następnie ścieram na dużym oczku marchewkę i pietruszkę. 2. Selera kroję na 2 części, pora na 4 centymetrowe łodygi i wszystko razem wrzucam do garnka. 
3. Zalewam warzywa wodą (tak aby je zakrywała) i gotuję pod przykryciem aż do miękkości.
4. Przyprawiam do smaku i dodaję pokrojony bardzo drobno koperek.
5. W czasie, gdy warzywa się do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, startą na miazgę cebulę oraz sól i pieprz. 
6. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie formuję niewielkie kuleczki.
7. Pulpety wrzucam do wywaru i czekam, aż się ugotują. 
8. Gdy pulpety już są dobre mieszam mąkę w zimnej wodzie i zagęszczam sos. Na koniec dodaję jogurt naturalny.

Przepis znajdziecie również na facebook'u!
 
Gotuję, więc nie tyję 

Smacznego!:)

11 marca 2014 , Komentarze (5)

Hej!:)

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne kotleciki z kaszy Kus Kus. Robi się je niesamowicie szybko, smakują bardzo dobrze i są niewyobrażalnie tanie:) Dzisiaj zrobiłam na próbę wersję podstawową, ale mam już w głowie pomysły na urozmaicenia!:)

                       Kotleciki z Kus Kusa (z tych proporcji wyszło mi 13 sztuk)

Kaloryczność 1 sztuki: 88 kcal
Koszt 1 sztuki: 0,24 zł

Składniki:

Kasza Kus Kus (150g.):540 kcal; 2 zł
2 jajka- 140 kcal; 0,7 zł
bułka tarta (pół szklanki): 191 kcal; 0,2 zł
3 łyżki oleju do smażenia: 265 kcal; 0,2 zł
Przyprawy do smaku ( ja użyłam Vegety, Curry, suszonego koperku i majeranku)

Sposób przygotowania:

1. Kaszę zalewamy wrzątkiem według instrukcji, a następnie odstawiamy na pięć minut, aż napęcznieje. 

2. Gdy kasza się już schłodzi dodajemy 1 jajko, połowę przygotowanej bułki tartej i przyprawy. Całość ugniatamy aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.

3. W głębokim talerzyku roztrzepujemy jajko, a na płaski wysypujemy pozostałą bułkę tartą

4. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i panierujemy je.

5. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż uzyskają złocisty kolor i Smacznego!:)

P.S
Można je podać z jajkiem sadzonym, z przygotowanym mięskiem, albo z bukietem warzyw. Pyszności!:)

Smacznego!:)

27 lutego 2014 , Komentarze (5)

Hej!:)
Dzisiaj Wam zaserwuję przepis na naleśniczki, które już wczoraj Wam pokazałam:)
Przepis jest BANALNY, samo wykonanie trwa około 15 minut:)

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Kaloryczność naleśnika: 84 kcal
Koszt naleśnika: 0,22 zł
Kaloryczność porcji (2 naleśniki z farszem): 307,5 kcal
Koszt porcji: 2,89 zł

Składniki:

naleśniki (około 8 sztuk na patelni 28cm):
2 jajka: 140 kcal; 0,7 zł
szklanka mąki pełnoziarnistej: 440 kcal; 1zł
łyżka oleju: 0,1 zł; 90 kcal
woda

farsz (na 4 sztuki):
paczka szpinaku: 3 zł; 45 kcal
1/3 opakowania fety: 1,5 zł; 200 kcal
2 ząbki czosnku: 14 kcal; 0,3 zł
przyprawy: papryka ostra, vegeta: 20 kcal; 0,1 zł

Sposób przygotowania:

Naleśniki:
1. Mąkę, jajko i wodę miksuję na jednolitą, bardzo rzadką masę. Moja masa naleśnikowa ma konsystencję bardzo płynną dzięki czemu wychodzą mi naleśniczki bardzo cieniutkie i delikatne (a takie właśnie lubię:) )
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie smażymy naleśniki ( ja oliwy używam tylko do pierwszego naleśnika, potem już nie muszę dodawać)

Farsz:
1.Szpinak rozmrażam na patelni
2. Do rozmrożonego szpinaku dodaję sprasowany czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę fetę i dokładnie łączę te składniki.
3. Farsz przyprawiam do smaku.

Gdy zarówno naleśniki jak i farsz są gotowe wykładam farsz na naleśniki i robię sakiewki. Jednego z nich polałam gotowym sosem tatarskim (smacznie, ale bez szału), natomiast drugiego posypałam mieszanką przypraw do zapiekanek i tostów. Ten z kolei był rewelacyjny!!




Życzę pięknego i smacznego dnia!:)


P.S

Zapraszam do polubienia mojej strony poświęconej taniemu i zdrowemu gotowaniu:)

26 lutego 2014 , Komentarze (10)

Na szybciutko, przed pracą pochwalę się Wam moim dzisiejszym obiadkiem :) Jutro dodam przepis, a tymczasem nacieszcie swoje oczy!:D 



© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.