Cześć kochani!
Dzisiaj przed Wami przepyszne
Pulpeciki w sosie marchewkowo - koperkowym :)
Kaloryczność porcji (pulpety z sosem i ziemniakami): 400 kcal
Koszt porcji: 2,5 zł
Składniki (4 porcje):
Pulpety:
- Mięso mielone z łopatki 250 g: 600 kcal; 3,5 zł
- Cebula: 20 kcal; 0,3 zł
- Bułka tarta 1/3 szklanki: 150 kcal; 0,3 zł
- Jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- Sól, pieprz, czosnek
Sos:
4 duże marchewki; 50 kcal; 1 zł
pęczek koperku: 10 kcal; 1,5 zł
pietruszka: 30 kcal; 0,7 zł
cebula: 20 kcal; 0,3 zł
4 łyżki jogurtu naturalnego: 70 kcal; 0,6 zł
przyprawy: sól, pieprz (ewentualnie kostka rosołowa)
Sposób przygotowania:
Pulpety:
1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, startą na miazgę cebulę oraz sól i pieprz.
2. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie formuję niewielkie kuleczki.
3. Pulpety wrzucam do wywaru i czekam, aż się ugotują.
Sos:
1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieram, kroję w drobne kawałki (plasterki, kostkę, jak tylko sobie wymarzycie), wrzucam do garnka i zalewam wodą do poziomu warzyw.
2. Do gotujących się warzyw dodaję kostki rosołowej.
3. Gotuję do miękkości ( aż się wręcz rozgotują), a następnie blenduję wszystko aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
4. Do sosu dodaję drobno pokrojony koper ( tym razem dodałam go przed miksowaniem, ale zdecydowanie lepiej wychodzi gdy doda się go po:) )
5. Całość mieszam z jogurtem naturalnym i gotowe!
Pulpety można podawać z ziemniakami, ryżem, czy też porcją gotowanych warzyw.
Smacznego!:)