Witam serdecznie w ten piękny i słoneczny dzień!
Dzisiaj miałam ogromną ochotę na mięsko i postanowiłam upichcić p r z e p y s z n e pulpeciki w sosie koperkowym. To jest smak mojego dzieciństwa i zawsze wracam do niego z przyjemnością. Z poniższych proporcji wyszło mi 16 niewielkich pulpecików.
Pulpety w sosie koperkowym z ryżem
Kaloryczność pulpeta: 72 kcal
Kaloryczność całego sosu to 290 kcal, przyjmuję, że ta ilość, którą zjadła dostarczyła mi 30 kcal.
Kaloryczność 1 porcji ( 4 pulpety + połowa torebki ryżu + kilka łyżek sosu): 468 kcal
Koszt porcji : 2,60 zł (Uwaga! Sos, który zostanie po pulpetach można zamrozić i wykorzystać w przyszłości)
Składniki (4 porcje):
- ryż (torebka= 2 porcje): 300kcal; 0,50 zł
Sos:
- Włoszczyzna: 80 kcal; 2,5 zł
- Koperek: 10 kcal; 1,50 zł
- 2 łyżki mąki: 120 kcal
- 4 łyżki jogurtu naturalnego: 60 kcal; 0,5 zł
- Vegeta: 20 kcal; 0,1 zł
Pulpety:
- Mięso mielone 300g: 900 kcal; 3,5 zł
- Cebula: 20 kcal; 0,3 zł
- Bułka tarta 1/3 szklanki: 150 kcal; 0,3 zł
- Jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę obieram, a następnie ścieram na dużym oczku marchewkę i pietruszkę. 2. Selera kroję na 2 części, pora na 4 centymetrowe łodygi i wszystko razem wrzucam do garnka.
3. Zalewam warzywa wodą (tak aby je zakrywała) i gotuję pod przykryciem aż do miękkości.
4. Przyprawiam do smaku i dodaję pokrojony bardzo drobno koperek.
5. W czasie, gdy warzywa się do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, startą na miazgę cebulę oraz sól i pieprz.
6. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie formuję niewielkie kuleczki.
7. Pulpety wrzucam do wywaru i czekam, aż się ugotują.
8. Gdy pulpety już są dobre mieszam mąkę w zimnej wodzie i zagęszczam sos. Na koniec dodaję jogurt naturalny.
Przepis znajdziecie również na facebook'u!
Gotuję, więc nie tyję
Smacznego!:)
TymRazemUdaSie
12 marca 2014, 18:14pychotka :) muszę też takie zrobić :)
ar1es1
12 marca 2014, 16:59Kurde nie cierpię pulpetow po tym jak 4 dni pod rzad w szpitalu mialam je w każdej zupie ;-) Pozdrawiam.