Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Powiew wiosny- pulpeciki w sosie koperkowym:)


Witam serdecznie w ten piękny i słoneczny dzień!

Dzisiaj miałam ogromną ochotę na mięsko i postanowiłam upichcić p r z e p y s z n e pulpeciki w sosie koperkowym. To jest smak mojego dzieciństwa i zawsze wracam do niego z przyjemnością. Z poniższych proporcji wyszło mi 16 niewielkich pulpecików.

Pulpety w sosie koperkowym z ryżem

Kaloryczność pulpeta: 72 kcal
Kaloryczność całego sosu to 290 kcal, przyjmuję, że ta ilość, którą zjadła dostarczyła mi 30 kcal.
Kaloryczność 1 porcji ( 4 pulpety + połowa torebki ryżu + kilka łyżek sosu): 468 kcal
Koszt porcji : 2,60 zł (Uwaga! Sos, który zostanie po pulpetach można zamrozić i wykorzystać w przyszłości)

Składniki (4 porcje):

- ryż (torebka= 2 porcje): 300kcal; 0,50 zł

Sos:

- Włoszczyzna: 80 kcal; 2,5 zł
- Koperek: 10 kcal; 1,50 zł
- 2 łyżki mąki: 120 kcal
- 4 łyżki jogurtu naturalnego: 60 kcal; 0,5 zł
- Vegeta: 20 kcal; 0,1 zł


Pulpety:

- Mięso mielone 300g: 900 kcal; 3,5 zł
- Cebula: 20 kcal; 0,3 zł
- Bułka tarta 1/3 szklanki: 150 kcal; 0,3 zł
- Jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę obieram, a następnie ścieram na dużym oczku marchewkę i pietruszkę. 2. Selera kroję na 2 części, pora na 4 centymetrowe łodygi i wszystko razem wrzucam do garnka. 
3. Zalewam warzywa wodą (tak aby je zakrywała) i gotuję pod przykryciem aż do miękkości.
4. Przyprawiam do smaku i dodaję pokrojony bardzo drobno koperek.
5. W czasie, gdy warzywa się do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, startą na miazgę cebulę oraz sól i pieprz. 
6. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie formuję niewielkie kuleczki.
7. Pulpety wrzucam do wywaru i czekam, aż się ugotują. 
8. Gdy pulpety już są dobre mieszam mąkę w zimnej wodzie i zagęszczam sos. Na koniec dodaję jogurt naturalny.

Przepis znajdziecie również na facebook'u!
 
Gotuję, więc nie tyję 

Smacznego!:)

  • TymRazemUdaSie

    TymRazemUdaSie

    12 marca 2014, 18:14

    pychotka :) muszę też takie zrobić :)

  • ar1es1

    ar1es1

    12 marca 2014, 16:59

    Kurde nie cierpię pulpetow po tym jak 4 dni pod rzad w szpitalu mialam je w każdej zupie ;-) Pozdrawiam.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.