Cześć kochane
Dzisiaj szybciutki wpis- moja ukochana potrawa, która niestety nie ma nic wspólnego z niskokalorycznym jedzeniem :) Można zrobić wersję odchudzoną, ale to już nie jest to samo!
Filet z pieczarkami i serem ( 2 porcje)
Składniki :
- pojedyncza pierś z kurczaka: 200 kcal; 4 zł
- bułka tarta (50g): 160 kcal; 0,5 zł
- jajko: 70 kcal; 0,3 zł
- 250 g pieczarek; 80 kcal; 2,50 zł
- 1 duża cebula: 0,5 zł; 20 kcal
- ziemniaki 0,5 kg: 0,5 zł; 350 kcal
- ser żółty 80 g: 2 zł; 200 kcal
-olej: 300 kcal; 0,2 zł
Kaloryczność porcji: 690 kcal
Koszt porcji: 5,25 zł
Wersja odchudzona bez panierki: 500 kcal
Sposób przygotowania:
Farsz:
1. Cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Dusimy aż do miękkości.
2. Pieczarki ścieramy na dużym oczku i dorzucamy do cebuli. Jeżeli trzeba podlewamy wodą i dusimy aż do jej całkowitego odparowania.
3. Doprawiamy solą i pieprzem
Schab:
1. Fileta kroimy na dwie części, delikatnie obijamy tłuczkiem i solimy oraz pieprzymy.
2. Panierujemy kurczaka na zasadzie jajko- bułka- jajko- bułka (w wersji light można pominąć panierowanie i usmażyć samego fileta z przyprawami). UWAGA! Do jajka zawszę dodaję trochę wody i panierka wychodzi idealna. Dodatkowo solę i pieprzę je.
3. Smażymy kotleta na złoty kolor.
4. Na usmażonego fileta nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym serem.
5. Wstawiamy na kilka chwil do rozgrzanego piekarnika (aż ser się rozpuści) bądź do mikrofali.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką wedle uznania :)
Ręczę całą sobą, że będziecie w siódmym niebie!:)
SMACZNEGO! :)
Invisible2
18 maja 2014, 11:21Mniammm! Może kiedyś sobie takie pyszności zrobię :)