- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Znajomi (2)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 25721 |
Komentarzy: | 26 |
Założony: | 23 lipca 2012 |
Ostatni wpis: | 21 czerwca 2013 |
kobieta, 35 lat, Warszawa
164 cm, 61.00 kg więcej o mnie
Zatrzymanie się wagi podczas odchudzania (stan
plateau)
Istnieje kilka sposobów skrócenia czasu trwania etapu plateau:
Pierwszy ? szybki spadek masy ciała,
Drugi ? chwilowe zatrzymanie wskazówki wagi
Trzeci ? stopniowe obniżanie się wagi ciała.
Etap pierwszy- szybki spadek masy ciała.
Rozpoczynasz więc odchudzanie. Na początku jesteś pełna zapału! Twoja gotowość do poświęceń jest bardzo wysoka, cena nie gra roli, byle tylko móc cieszyć się upragnioną sylwetką? Tempo odchudzania oczywiście zależy od tego ile jadłaś wcześniej i jaką wartość energetyczną ma Twoja obecna dieta.
Zwykle już w pierwszym tygodniu diety możesz zauważyć jej pierwsze efekty.
Na początku chudniesz szybko, ponieważ w głównej mierze spalane są cukry zmagazynowane w mięśniach i wątrobie, a razem z nimi zapasy wody.
W praktyce na Twojej wadze cyferki powoli się zmniejszają, motywacja do odchudzania zaczyna wzrastać, a Ty cały czas jesteś gotowa do dalszych wyrzeczeń
Etap drugi ? chwilowe zatrzymanie wskazówki wagi.
Po tym czasie waga chwilowo się zatrzymuje. Jest to naturalne zjawisko fizjologiczne i nie da się przeprowadzić skutecznego odchudzania bez tego etapu. Organizm się nawadnia i zaczyna się ?przestawiać? na pozbywanie się zapasów tłuszczu. Jeśli w tym momencie nie zakończysz stosowania diety zobaczysz, że niedługo osiągniesz swój wymarzony cel. W drugim etapie nasz organizm zaczyna wykorzystywać już tkankę tłuszczową, ale jednocześnie ulega nawodnieniu ? to dlatego właśnie nie widzimy efektów.
Osoby będące na diecie, kiedy ich waga ciała zatrzymuje się, a czasem nawet wzrasta doznają rozczarowania. Jak to? Tyle wysiłku na nic ? często rozpaczają.
Na tym etapie wiele osób ma ochotę porzucić dietę uważając, że w ich przypadku nie jest po prostu skuteczna. A po prostu potrzebna jest tu znajomość całego procesu, który zachodzi w Twoim organizmie.
Etap trzeci ? ponownie chudniesz!
Po etapie chwilowego zatrzymania masy ciała, przychodzą do ciebie cudowne dni. Energia potrzebna do potrzeb organizmu czerpana jest z tkanki tłuszczowej. Ponownie twoja masa ciała ulega zmniejszeniu, a Ty znów zaczynasz widzieć rezultaty Twoich wysiłków. Wydaje się, że będzie tak już zawsze, gdy nagle?
Waga znów nie spada?Twój organizm potrzebuje trochę czasu by przyzwyczaić się do nowej sytuacji. Tak, znowu jesteś na etapie drugim.
Etap drugi i trzeci systematycznie się powtarzają podczas odchudzania. Mogą nawet wystąpić kilkakrotnie. Wszystko zależy od tego jak dużą ilość kilogramów masz do zrzucenia."
https://vitalia.pl/forum1,20266,1_Jak-dlugo-moze-trwac-okres-zatrzymania-wagi.html
Często po
pierwszych dniach odchudzania jesteśmy zachwyceni efektami, nie zdając
sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. O spalaniu
tłuszczu tak naprawdę możemy mówić dopiero po 11 dniach diety. A tak
wygląda rozkład spalania na tradycyjnej diecie redukcyjnej:
Etap 1: Przez pierwsze 3 dni diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu
Etap 2: Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu
Etap 3: Między 21 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu
Etap 4: Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu"
Bardzo lubię sok z marchwi i zawsze szkoda było mi wyrzucać pozostałości, tak proste i ciekawe ciasto to świetne rozwiązanie.
To ciasto powstało po wykonaniu soku marchwiowego, z którego zostały wytłoczyny, ale można oczywiście przygotować je ze startej marchewki.
Składniki (na okrągłą formę tortową o średnicy 18-20 cm):
Sposób przyrządzenia:
Wytłoczyny po uzyskaniu soku odkładamy. Rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Spód: Siemię lniane mielimy w młynku, 1 łyżeczką siemienia posypujemy formę, a resztę siemienia łączymy z masą daktylową. Powstałym ciastem wykładamy spód formy oraz brzegi.
Warstwa marchewkowa: Marchew łączymy z rodzynkami (razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły) ?i pokrojonymi w plastry bananami. Lekko ugniatamy ręką, aby powstało bardziej zwarte ciasto (nie rozgniatamy za bardzo bananów, aby nie stały się rzadkie). Powstałą masę marchewkową układamy w blaszce na warstwie daktylowej. Całość uciskamy i przybieramy wg uznania. Trzymamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Gotowe! Można przechowywać w lodówce, jeśli coś zostanie. U mnie nie zostało:)
https://vitalia.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Składniki:
spód:
sos:
wierzch:
Sposób przyrządzenia
Cukinię obrać (niekoniecznie) zmiksować (jeśli mamy słabszy mikser, można dodać odrobinę wody) i połączyć z mielonymi orzechami dodając sól. (można cukinię zastąpić ogórkiem kiszonym, ale wtedy już nie solimy). Składniki wyrabiamy na gęstą, elastyczną masę - jeśli jest za rzadka, dodajemy orzechów, jeśli za sypka, dodajemy odrobinę wody.
Z masy lepimy placek układając go na dużym talerzu.
Następnie przyrządzamy sos miksując pomidory z rodzynkami i ziołami.
Placek polewamy sosem, a następnie dekorujemy pokrojonymi warzywami.
Można zostawić trochę sosu do polania pizzy, jeśli ktoś lubi podwójny sos. Tę pizzę jemy widelcem i nożem. Ponieważ nie użyto do jej przyrządzenia dehydratora, nie da się jej jeść rękami. Ale ma smak świeżych warzyw, jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze!
RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów
laskowych
Składniki:
• ok. 150-200 g obłuskanych orzechów laskowych świeżych (jeśli są podsuszone, trzeba je namoczyć na noc)
• 2 łyżki syropu z agawy
• 2 łyżki surowego kakao
• łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki surowego oleju kokosowego (pachnącego) - może być rozpuszczony w kąpieli wodnej lub przynajmniej nie za mocno zestalony (mój był w temperaturze pokojowej, dość miękki i blender dał sobie z nim radę)
• 150 g pasty daktylowej (zmielonych daktyli)
• 100 g orzechów włoskich
• dekoracja
Sposób wykonania:
Orzechy włoskie posiekać, odrobiną orzechów posypać tortownicę.
Pastę daktylową wymieszać z resztą orzechów włoskich i wyłożyć tą masą spód tortownicy.
Orzechy laskowe z odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki - zależy od mocy blendera, jeśli słabszy, trzeba dolać odrobinę wody, ale jak najmniej) zblendować na gładką masę.
Dodać syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i kakao - zmiksować dokładnie.
Powstałą masę przełożyć na tortownicę. Udekorować owocami, orzechami lub pokruszoną surową czekoladą (np. łyżka masła kakaowego, łyżka kakao i mała płaska łyżeczka syropu z agawy - składniki wymieszać, wylać na talerz, wstawić do zamrażalnika, a potem pokruszyć). Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Masa orzechowa: Banana zmiksować i wymieszać z 2 łyżkami mesquite i mąką orzechową (dodawać stopniowo, aby ciasto było zwarte, jeśli jest za rzadkie dodać mąki orzechowej, jeśli za luźne, dodać banana).
Masa truskawkowa: Jeśli zostało trochę zmiksowanego banana, dodajemy do niego ok. 8 truskawek, miksujemy. Kilka truskawek drobniutko siekamy i łączymy z masą, dodając sok z cytryny, syrop z agawy i mąkę migdałową. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy mąki, jeśli za gęsta odrobinę soku z cytryny czy truskawek.
Masę orzechową dzielimy na 2 części i formujemy 2 placki. Jeden układamy na talerzu posypanym orzechową mąką. Następnie nakładamy masę truskawkową. Całość przykrywamy drugim plackiem z ciasta orzechowego. Posypujemy odrobiną mesqiute w proszku lub kakao i dekorujemy połówkami truskawek.
Można wstawić do lodówki na godzinę.
https://vitalia.pl/2011/03/Surowe-ciasto-truskawkowe.html
* mąka orzechowa to po prostu bardzo drobno zmielone orzechy
* mesquite w proszku to dla mnie nowość, pewnie na począku ją czymś zastąpię
Lody bez mleka – smaczne i proste
Zapraszam na film- (https://www.youtube.com/watch?v=adTz5Il9STU)
Składniki na wegańskie lody:
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, w robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli użyjemy maszynkę do mielenia mięsa, nie dodajemy do lodów mleka.
Lody możemy dosłodzić, np. miodem albo syropem z agawy (z dojrzałymi bananami będą na pewno wystarczająco słodkie). Nadają się do spożycia bezpośrednio po z zmiksowaniu.
https://vitalia.pl/lody-bez-mleka-smaczne-i-proste/
***
Alternatywny przepis:
(Słyszałam parę razy, że lody można robić z zamrożonych bananów. Dziękuję więc wynalazcom tego sposobu jak i wszystkim naśladowcom, którzy podzielili się tym odkryciem.)
LODY RAW w trzech smakach (truskawka, orzech włoski, czekolada)
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
kurczak z ryżem w łupinie kokosa