Bardzo lubię sok z marchwi i zawsze szkoda było mi wyrzucać pozostałości, tak proste i ciekawe ciasto to świetne rozwiązanie.
To ciasto powstało po wykonaniu soku marchwiowego, z którego zostały wytłoczyny, ale można oczywiście przygotować je ze startej marchewki.
Składniki (na okrągłą formę tortową o średnicy 18-20 cm):
- ok. 1 kg marchwi - wyciskamy sok i wypijamy, a wytłoczyny używamy do ciasta
- 2 małe banany lub 1 duży banan
- sok z 1 małej pomarańczy
- rodzynki (ok.50g)
- masa daktylowa (dostępna w sklepach arabskich lub ze zdrową żywnością) lub zmielone daktyle, - ok. 150g
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcja)
- 50g siemienia lnianego
Sposób przyrządzenia:
Wytłoczyny po uzyskaniu soku odkładamy. Rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Spód: Siemię lniane mielimy w młynku, 1 łyżeczką siemienia posypujemy formę, a resztę siemienia łączymy z masą daktylową. Powstałym ciastem wykładamy spód formy oraz brzegi.
Warstwa marchewkowa: Marchew łączymy z rodzynkami (razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły) ?i pokrojonymi w plastry bananami. Lekko ugniatamy ręką, aby powstało bardziej zwarte ciasto (nie rozgniatamy za bardzo bananów, aby nie stały się rzadkie). Powstałą masę marchewkową układamy w blaszce na warstwie daktylowej. Całość uciskamy i przybieramy wg uznania. Trzymamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Gotowe! Można przechowywać w lodówce, jeśli coś zostanie. U mnie nie zostało:)
http://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
fitnessmania
18 marca 2017, 17:14Mi sie udało w końcu schudnąć, ale nie odbyło sie bez wspomagania, jest coś naprawdę dobrego, wpiszcie sobie w google - ranking środków odchudzających xxally
chimera27
11 czerwca 2013, 16:02Próbuję i to nawet dziś, bo mam masę a nie wiem co z nią zrobić.