Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Surowe ciasto marchewkowe


Bardzo lubię sok z marchwi i zawsze szkoda było mi wyrzucać pozostałości, tak proste i ciekawe ciasto to świetne rozwiązanie.


To ciasto powstało po wykonaniu soku marchwiowego, z którego zostały wytłoczyny, ale można oczywiście przygotować je ze startej marchewki.

 Składniki (na okrągłą formę tortową o średnicy 18-20 cm):

  • ok. 1 kg marchwi - wyciskamy sok i wypijamy, a wytłoczyny używamy do ciasta
  • 2 małe banany lub 1 duży banan
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • rodzynki (ok.50g)
  • masa daktylowa (dostępna w sklepach arabskich lub ze zdrową żywnością) lub zmielone daktyle, - ok. 150g
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcja)
  • 50g siemienia lnianego

Sposób przyrządzenia:

Wytłoczyny po uzyskaniu soku odkładamy. Rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Spód: Siemię lniane mielimy w młynku, 1 łyżeczką siemienia posypujemy formę, a resztę siemienia łączymy z masą daktylową. Powstałym ciastem wykładamy spód formy oraz brzegi. 

Warstwa marchewkowa: Marchew łączymy z rodzynkami (razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły) ?i pokrojonymi w plastry bananami. Lekko ugniatamy ręką, aby powstało bardziej zwarte ciasto (nie rozgniatamy za bardzo bananów, aby nie stały się rzadkie). Powstałą masę marchewkową układamy w blaszce na warstwie daktylowej. Całość uciskamy i przybieramy wg uznania. Trzymamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Gotowe! Można przechowywać w lodówce, jeśli coś zostanie. U mnie nie zostało:)

http://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2

  • fitnessmania

    fitnessmania

    18 marca 2017, 17:14

    Mi sie udało w końcu schudnąć, ale nie odbyło sie bez wspomagania, jest coś naprawdę dobrego, wpiszcie sobie w google - ranking środków odchudzających xxally

  • chimera27

    chimera27

    11 czerwca 2013, 16:02

    Próbuję i to nawet dziś, bo mam masę a nie wiem co z nią zrobić.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.