Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów
laskowych


RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów laskowych

Składniki:

•   ok. 150-200 g obłuskanych orzechów laskowych świeżych (jeśli są podsuszone, trzeba je namoczyć na noc)

•   2 łyżki syropu z agawy

• 2 łyżki surowego kakao

• łyżeczka soku z cytryny

• 2 łyżki surowego oleju kokosowego (pachnącego) - może być rozpuszczony w kąpieli wodnej lub przynajmniej nie za mocno zestalony (mój był w temperaturze pokojowej, dość miękki i blender dał sobie z nim radę)

• 150 g pasty daktylowej (zmielonych daktyli)

• 100 g orzechów włoskich

•  dekoracja

Sposób wykonania:

 

Orzechy włoskie posiekać, odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Pastę daktylową wymieszać z resztą orzechów włoskich i wyłożyć tą masą spód tortownicy.

Orzechy laskowe z odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki - zależy od mocy blendera, jeśli słabszy, trzeba dolać odrobinę wody, ale jak najmniej) zblendować na gładką masę.

Dodać syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i kakao - zmiksować dokładnie.

Powstałą masę przełożyć na tortownicę. Udekorować owocami, orzechami lub pokruszoną surową czekoladą (np. łyżka masła kakaowego, łyżka kakao i mała płaska łyżeczka syropu z agawy - składniki wymieszać, wylać na talerz, wstawić do zamrażalnika, a potem pokruszyć). Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

http://badzweganinem.blox.pl/html
  • sarna88

    sarna88

    9 czerwca 2013, 01:15

    musi być pyszny :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.