Mleko kokosowe:
Składniki
1. Orzech kokosowy
2. Ciepła woda
Robimy dziurkę w jednym z trzech zagłębień na czubku orzecha i odlewamy przezroczysty płyn do szklanki. Młotkiem albo w imadle (serio!) rozbijamy orzecha, tępym nożem (ostrożnie) oddzielamy miąższ od skorupki. Bierzemy tarkę do ziemniaków (lub malakser z odpowiednim nożem) i ścieramy miąższ na papkę. Przekładamy papkę do słoika, zalewamy wiórki ciepłą wodą i miksujemy mikserem. Bierzemy płótno lub pieluszkę, przesączamy, mocno wyciskamy i oto jest mleczko! Oprócz wody można dodać płynu ze środka orzecha.
Kupując orzecha trzeba zwrócić uwagę na to, żeby:
1. Woda chlupotała w środku
2. Z żadnej z trzech dziurek na czubku orzecha nie wypływała woda, najlepiej sprawdzić czymś ostrym, czy są wystarczająco twarde
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.