Składniki:
- 100 g mąki orzechowej
- 100 g mąki migdałowej
- ok. 15 dag truskawek
- 1 banan
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki mesquite w proszku
- łyżeczka mesquite lub kakao do posypania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Masa orzechowa: Banana zmiksować i wymieszać z 2 łyżkami mesquite i mąką orzechową (dodawać stopniowo, aby ciasto było zwarte, jeśli jest za rzadkie dodać mąki orzechowej, jeśli za luźne, dodać banana).
Masa truskawkowa: Jeśli zostało trochę zmiksowanego banana, dodajemy do niego ok. 8 truskawek, miksujemy. Kilka truskawek drobniutko siekamy i łączymy z masą, dodając sok z cytryny, syrop z agawy i mąkę migdałową. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy mąki, jeśli za gęsta odrobinę soku z cytryny czy truskawek.
Masę orzechową dzielimy na 2 części i formujemy 2 placki. Jeden układamy na talerzu posypanym orzechową mąką. Następnie nakładamy masę truskawkową. Całość przykrywamy drugim plackiem z ciasta orzechowego. Posypujemy odrobiną mesqiute w proszku lub kakao i dekorujemy połówkami truskawek.
Można wstawić do lodówki na godzinę.
http://badzweganinem.blox.pl/2011/03/Surowe-ciasto-truskawkowe.html
* mąka orzechowa to po prostu bardzo drobno zmielone orzechy
* mesquite w proszku to dla mnie nowość, pewnie na począku ją czymś zastąpię