Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 25861
Komentarzy: 26
Założony: 23 lipca 2012
Ostatni wpis: 21 czerwca 2013

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
katia999999

kobieta, 35 lat, Warszawa

164 cm, 61.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

2 kwietnia 2013 , Skomentuj

Marchew, seler, banan, musli. Sałatka!


Niezależnie od tego jak to nazwać połączenie banana, marchewki i śniadaniowego musli zasługuje na uwagę. Do tego seler, który zaostrza smak i daje potrawie korzenny posmak. Zdrowe i sycące! Gorąco polecam tym, którzy mają 10 minut na przygotowanie sałatki. Bo jej jedyną wadą jest to, że nie można jej robić wcześniej...

Składniki na dwie porcje

1 średnia marchewka
1 jabłko
1 banan
2 plastry selera
20-30g ulubionego musli (raczej w wersji podstawowej, bez tropikalnych owoców)
200ml jogurtu naturalnego

dodatkowo: łyżeczka miodu albo innej słodkiej substancji, orzechy, migdały, pestki słonecznika...

Marchew i seler zetrzeć na tarce, jabłko pokroić w cienkie słupki, a banana w plastry. Można skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać owoce i warzywa z jogurtem naturalnym, posłodzić. Na końcu dodać musli, rozłozyć do miseczek. Dodatkowo, jeśli chcemy i mamy akurat pod ręką posypać pestkami.

http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/02/marchew-seler-banan-musli-saatka.html#more

2 kwietnia 2013 , Komentarze (1)

Chlebek bananowy z mango



l
Składniki na keksówkę:
150g mąki
20g otrąb pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
1/2 średniego mango
2 jajka (białka i żółtka osobno)
50g masła
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, chilli
Banany i mango umyć, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem. Dodać do nich olej, wymieszać dobrze i przełożyć do wysokiej i dość dużej miski.
Masło roztopić, dodać do niego przyprawy i dobrze wymieszać.
Do innej miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami.
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do rozgniecionych owoców. Białka wymieszać z masą owocową, następnie dodać do nich mąkę i wymieszać (tylko do połączenia się składników). 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec w 170 C przez 40 minut (do suchego patyczka).

Oczywiście przepis nadaje się (a w zasadzie: pasuje jak ulał) do akcji "Słodycze bez cukru!

http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/09/chlebek-bananowy-z-mango.html

2 kwietnia 2013 , Skomentuj

Sposób II
http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/08/co-zamiast-cukru-syrop-daktylowy.html

Syrop wyszedł bardzo gęsty i  ciemniejszy. Chyba dobrze sprawdzi się jako zamiennik miodu, albo syropu klonowego. Do ciast, ciasteczek i polewania naleśników.
Składniki na ciut miej niż 300g:
100g daktyli
370ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekaj 3 godziny i zmiksować. Odczekać kolejne 3 godziny. Po tym czasie gotować 40 minut na wolnym ogniu. 

Za każdym razem, przed użyciem należy syropem dobrze wstrząsnąć, albo wymieszać. 

Przepis leci do akcji "Domowy wyrób" i "Słodycze bez cukru". Mam nadzieję, że miłośnicy syropu daktylowego pomogą mi udoskonalić przepis :)

2 kwietnia 2013 , Skomentuj


kładniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej graham
  • proszek do pieczenia/ kamień winny na 1/2 kg mąki
  • 100 g daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 25 g suszonych wiśni (opcja)
  • 100 g orzechów włoskich (50 g do ciasta i 50 g do posypania)
  • syrop daktylowy lub karobowy (1/3 szklanki do ciasta i 1/4 szklanki na polewę)
  • starta skórka z 1 pomarańczy bio
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier z naturalną wanilią
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać olej, 1/3 szklanki syropu, sok z pomarańczy i wodę. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy trochę wody. Ciasto powinno być luźne, ale gęste. Daktyle kroimy, orzechy siekamy. Połowę orzechów odkładamy do posypania. Do ciasta dodajemy połowę orzechów i pozostałe bakalie wraz ze startą skórką pomarańczy. Banana kroimy w plasterki. Połowę ciasta przekładamy do blachy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie układamy plasterki banana i kładziemy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w temp. ok. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika na przemian polewamy słodem i posypujemy orzechami (kilkakrotnie, żeby orzechy dobrze się przykleiły).

2 kwietnia 2013 , Komentarze (2)


Snacki pomidorowe (czyli muffiny na słono)

http://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?799529


 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże pomidory (ok. 40 dag)
  • kilka pieczarek (ok.10 dag)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ? szklanki nasion dyni (grubo zmielonych)
  • bazylia, oregano lub listki mlecza (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia:

 Pieczarki drobno pokroić, pomidory pokroić w małe, cienkie cząstki. Nasiona dyni pokruszyć w młynku do kawy (tylko chwilkę, żeby zostały większe kawałki, np. połówki nasion). W jednej misce zmieszać pomidory, pieczarki, przyprawy (listki, sól, pieprz), olej. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i nasionami dyni. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.

 

2 kwietnia 2013 , Skomentuj

Sałatka warzywna z groszkiem

Składniki:

  • Kalarepa
  • Surowy groszek
  • Jabłko
  • Papryka
  • Sok z cytryny


http://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?799525

2 kwietnia 2013 , Skomentuj

Sałatka z pomidorów na słodko

Skład- proporcje dowolne:

pomidory

namoczone i obrane migdały

rodzynki suszone na słońcu, niesiarkowane

Pomidory kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciekawa przekąska zamiast kanapki, czy ciastka.

30 marca 2013 , Skomentuj

1 mała cykoria sałatowa, czerwona, 1 mała cykoria zielona, garść rukoli, 1 niewielki koper włoski, 1 jabłko, lekko kwaśne, 4-5 rzodkiewek, 1-2 marchewki, 2-3 czerwone pomarańcze, garść migdałów, garść pistacji, oliwa z oliwek, ocet z białego wina, sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, ser kozi lub ricotta (opcjonalnie).

Najpierw zajmiemy się cykoriami. Oddziel twardsze części listków i obie cykorie pokrój w długie, cienkie paseczki. Gotowe cykorie włóż do cedzaka razem z listkami rukoli i umyj je pod bieżącą wodą.
2
Następnie wyłóż wszystkie listki na ręczniki papierowe i delikatnie odsącz je z wody. Potem przełóż je do dużej miski.
3
Koper pokrój na cztery części. Pokrój go tak cienko jak tylko umiesz, w paseczki. Jeśli masz koper z zieloną częścią, pokrój ją również do sałatki. Dodaj gotowy koper do cykorii i rukoli.
4
Jabłko umyj, nie musisz go obierać ze skórki. Pokrój jabłko na cztery części, usuń ogryzek i pestki. Pokrój jabłko wzdłuż na cienkie plasterki. Możesz to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw. Dodaj do pozostałych składników.
5
Sałatka sycylijska krok 5
Marchewkę oskrob i pokrój w paseczki specjalną obieraczką z ząbkami. Dodaj miski z resztą składników.
6
Rzodkiewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Dorzuć do miski.
7
Sałatka sycylijska krok 7
Obierz pomarańcze i pokrój je jak filet, w plastry. Rób to na deseczce z rowkami, aby nie stracić soku. Przyda się do dressingu. Plastry pokrój na trzy części.
8
Dodaj pomarańcze do wszystkich pozostałych składników. Przemieszaj wszystko delikatnie rękami.
9
W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą sok z pomarańczy, odrobinę octu z białego wina, oliwę z oliwek, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj. Najwięcej daj oliwy.
10
Polej sałatkę sosem i wymieszaj palcami.
11
Sałatka sycylijska krok 11
Posiekaj migdały i pistacje. Posyp nimi sałatkę.
12
Jeśli masz ricottę lub ser kozi możesz je pokroić lub pokruszyć i również posypać nimi sałatkę.
http://www.tipy.pl/art/13478_big.gif

http://www.tipy.pl/artykul_13478,jak-zrobic-salatke-sycylijska.html

29 marca 2013 , Komentarze (1)

Składniki:

- 30 dkg białej kapusty
- 30 dkg czerwonej kapusty
- 2 ogórki kiszone
- cebula
- sos sałatkowy śródziemnomorski + 3 łyżki wody i 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pokroić kapustę, posolić i odstawić przykrytą na pół godziny. Potem dodać pokrojone ogórki, cebulę i sos sałatkowy.

Surówka z białej i czerwonej kapusty


http://www.schudnijmy.pl/przepisy/Surowki/surzbiaejkapusty

29 marca 2013 , Skomentuj

Do przetestowania. Proporcje planuję zmniejszyć o połowę.

Składniki:

2 duże awokado
4 kiwi
1/2 małego świeżego ogórka
2 łodygi selera naciowego
mała główka sałaty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
6 łyżek sosu winegret

Sposób przygotowania:

Ogórek kroimy w słupki, tak samo łodygi selera. Obieramy kiwi, kroimy w drobną kostkę. Wyjęty delikatnie ze skórki miąższ awokado również kroimy w kostkę. Kiwi i awokado mieszamy z połową sosu winegret i wkładamy do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty. Na wierzchu układamy wymieszane ze sobą słupki ogórka i selera, które polewamy resztą sosu.

http://www.schudnijmy.pl/przepisy/Surowki/Surowkazawokadoikiwi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.