Marchew, seler, banan, musli. Sałatka!
http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/02/marchew-seler-banan-musli-saatka.html#more
Znajomi (2)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 25861 |
Komentarzy: | 26 |
Założony: | 23 lipca 2012 |
Ostatni wpis: | 21 czerwca 2013 |
kobieta, 35 lat, Warszawa
164 cm, 61.00 kg więcej o mnie
Marchew, seler, banan, musli. Sałatka.
Orzechowiec z nutką pomarańczy
kładniki:
Sposób przyrządzenia:
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać olej,
1/3 szklanki syropu, sok z pomarańczy i wodę. Jeśli ciasto jest za
suche, dodajemy trochę wody. Ciasto powinno być luźne, ale gęste.
Daktyle kroimy, orzechy siekamy. Połowę orzechów odkładamy do posypania.
Do ciasta dodajemy połowę orzechów i pozostałe bakalie wraz ze startą
skórką pomarańczy. Banana kroimy w plasterki. Połowę ciasta przekładamy
do blachy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie układamy
plasterki banana i kładziemy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w
temp. ok. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika na przemian polewamy
słodem i posypujemy orzechami (kilkakrotnie, żeby orzechy dobrze się
przykleiły).
Snacki pomidorowe (czyli muffiny na słono)
http://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?799529
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki drobno pokroić, pomidory pokroić w małe, cienkie cząstki. Nasiona dyni pokruszyć w młynku do kawy (tylko chwilkę, żeby zostały większe kawałki, np. połówki nasion). W jednej misce zmieszać pomidory, pieczarki, przyprawy (listki, sól, pieprz), olej. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i nasionami dyni. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.
Sałatka warzywna z groszkiem i kalarepą
Składniki:
http://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?799525
Sałatka z pomidorów na słodko rodzynek i migdałów
Skład- proporcje dowolne:
pomidory
namoczone i obrane migdały
rodzynki suszone na słońcu, niesiarkowane
Pomidory kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciekawa przekąska zamiast kanapki, czy ciastka.
Jak zrobić sałatkę sycylijską?
Surówka z białej i czerwonej kapusty
- 30 dkg białej kapusty
- 30 dkg czerwonej kapusty
- 2 ogórki kiszone
- cebula
- sos sałatkowy śródziemnomorski + 3 łyżki wody i 3 łyżki oliwy z oliwek
Pokroić kapustę, posolić i odstawić przykrytą na pół godziny. Potem dodać pokrojone ogórki, cebulę i sos sałatkowy.
http://www.schudnijmy.pl/przepisy/Surowki/surzbiaejkapusty
2 duże awokado
4 kiwi
1/2 małego świeżego ogórka
2 łodygi selera naciowego
mała główka sałaty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
6 łyżek sosu winegret
Ogórek kroimy w słupki, tak samo łodygi selera. Obieramy kiwi, kroimy w drobną kostkę. Wyjęty delikatnie ze skórki miąższ awokado również kroimy w kostkę. Kiwi i awokado mieszamy z połową sosu winegret i wkładamy do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty. Na wierzchu układamy wymieszane ze sobą słupki ogórka i selera, które polewamy resztą sosu.
http://www.schudnijmy.pl/przepisy/Surowki/Surowkazawokadoikiwi